Slovenija
153 ogledov

Slovensko oljčno olje med 20 najboljšimi na svetu

Boris Jenko Osebni arhiv
Slovenski proizvajalec oljčnega olja Boris Jenko se je uvrstil v špico najboljših na svetu. Tako je ocenilo svetovno združenje proizvajalcev in ponudnikov tega olja.

Svetovno združenje proizvajalcev in ponudnikov oljčnega olja je na mednarodnem ocenjevanju "FLOS OLEI 2015 - the world best extra virgin olive oils" v Rimu podelilo prestižno nagrado za najboljše oljčno olje v kategoriji srednje sočnosti slovenskemu oljčnemu Olju "Jenko" iz kmetije Jenko v Bertokih v Slovenski Istri.

S tem se je slovensko oljčno olje našlo med izbranimi svetovnimi proizvajalci, ki jih je revija FLOS OLEI uvrstila v svoj vodič proizvajalcev in ponudnikov oljčnega olja za leto 2015.

Nagrada po res zahtevnem letu

Vsako leto se udeležujemo tovrstnih tekmovanj in vsako leto pridelovalci oljčnega olja iz Slovenske Istre posegamo o najvišjih mestih. To je nedvomno dokaz, da naša olja res sodijo v sam svetovni vrh,” je Boris Jenko povedal za Žurnal24.si.

Izpostavil je, da imajo slovenska oljčna olja iz sorte istrska belica več antioksidantov v primerjavi z drugimi in da postaja v svetu vse bolj cenjeno. “Vsekakor pa ni stvar le v sotri. Rekel bi, da je pomembna tudi lega, naša ljubezen do oljk, naša pridnost, zagotovo tudi znanje.

Upokojenec, ki oljčno olje prideluje v okviru dopolnilne dejavnosti, spričo nagrade ne skriva zadovoljstva. “Lepo je, da smo jo dobili. Še toliko bolj, ker je bilo letošnje leto res zahtevno, nenehno je bilo slabo vreme, ki nam je skupaj s škodljivci prepolovilo pridelek,” pravi slovenski oljkar.

Pridelovalci olja so v veliki meri odvisni od vremena; pri Jenkovih je letina pred dvema letoma iz 2.700 litrov prejšnje letine upadla na le 400 litrov. Večino olja prodajo doma, cena pol litra njihovega ustekleničenega olja velja 13 evrov.

Vsak korak je dokumentiran

Seveda vem, da je v primerjavi z olji v velikih trgovskih verigah bistveno višja. Vendar naše olje je ekološko pridelano, imamo zaščiteno označbo porekla. Vsak korak od pridelave do predelave je dokumentiran,” pravi Boris Jenko. Doda, da potrošnik v velikih trgovskih verigah lahko kupi liter oljčnega olja tudi za pet evrov. “Vendar, ko se delajo analize, vsakokrat ugotavljajo, da čez 60 odstotkov teh olj, ki se prodajajo kot ekstra deviška, ne ustreza tem oznakam. Dodajajo jim konzervanse, umetna barvila. Biznis oljčnega olja je velik, tu se vrtijo milijoni.

Potrošnikom svetuje, da uporabimo kanček zdrave pameti. “Če v trgovini vidite, da je poreklo Evropska unija, recimo Nemčija, se vprašajte, od kod je dejansko to olje. Saj vsi vemo, da Nemčija nima oljk. Kdo ve, od kod jetakšno olje prišlo in kaj so mu primešali,” se vpraša nagrajeni oljkar. Na koncu je seveda odločitev na potrošniku, ki pa se mora zavedati, da kakovost takšnega olja vsekakor ni takšna, kot je pri olju, ki ima kontrolirano poreklo. 

Komentarjev 2
  • primorka 17:20 06.december 2014.

    BLA,BLA,BLA,....

  • Žurnalček 13:49 06.december 2014.

    Zlo dobr morajo bit oljčja olja , gnojena z umetnim gnojilom in 3x špricana proti škodljivcem. Kaj bi šele jaz dobil , ko ne špricamo niti ne gnojimo ?Ne vem o čem sploh vi govorite , kajti na ...prikaži večna vse pretege hvalite olja , ki so izstisnjena iz plantažno vzgojenih oliv , ki so v osnovi enake kvalitete , kot Nizozemski paradajz