Slovenija
11476 ogledov

Žuželke kmalu tudi na slovenskih krožnikih, to podjetje že goji mokarje

podjetje Žipo Lenart
1/7
Jure Banfi
V podjetju Žipo Lenart so ves čas na preži za novimi idejami in ustvarjalnimi pristopi. Med drugim izvajajo poskusno rejo žuželk, saj so prepričani, da bo alternativno pridobivanje beljakovin v prihodnosti zelo pomembno.

Žipo Lenart, podjetje, ki se primarno ukvarja s kmetijsko dejavnostjo, se vedno znova trudi razširiti svojo proizvodnjo. Novih idej in ustvarjalnih pristopov, pa jim nikoli ne zmanjka. Zgodba podjetja Žipo Lenart sega v leto 1945, ko so se na območju sedanje Upravne enote Lenart prvič oblikovale kmetijske organizacije. Iz teh začetkov so se nato razvile zadruge, ki so se združile v eno veliko zadrugo s sedežem v Lenartu. Prav iz te zadrugarske tradicije izvira sedanje podjetje Žipo Lenart. 

Podjetje je svoje ime registriralo leta 1997, od leta 2015 je postalo del družinskega podjetja KGS Krajnc. "Vse skupaj se je začelo seveda s primarno kmetijsko dejavnostjo, to je v bistvu, osnovna dejavnost, torej reja živali in poljedelstvo," o začetkih delovanja podjetja pove direktor Mitja Krajnc. In čeprav se primarno ukvarjajo z živinorejo in poljedelstvom, ob tem ponujajo vrsto drugih predelovalnih oziroma dodatnih dejavnosti. "Ukvarjamo se tudi s predelavo mlete in oprašene slame, proizvodnjo specialnih krmil, s sušenjem in skladiščenjem žit ter koruze in pa tudi z lesnimi gorivi," doda Krajnc.

Zaradi zahtev in potreb trga so se odločili, da v podjetju organizirajo skupino, ki bo izvajala raziskovalno in razvojno dejavnost. "V bistvu smo zaznali potrebo, da bomo s primarno kmetijsko dejavnostjo na dolgi rok težko poslovali, zato smo tudi formirali svojo lastno raziskovalno skupino, ki se ukvarja z raziskovanjem in razvojem," pojasni direktor.


V sklopu te razvijajo nove tehnologije in raziskujejo na novih projektih iz kmetijskega področja. Gre za različna testiranja na področju poljedelstva in živinoreje, ob tem pa razvijajo tudi nove izdelke. "Tudi razvijamo nove stvari v okviru predelovalne dejavnosti, konzerviranja pridelkov in tako naprej," dodaja Krajnc.

Poskusno gojijo mokarje

Kot podjetje so vključeni tudi v razne razvojno-raziskovalne konzorcije in različne projekte, kjer med ostalimi sodelujočimi delijo pridobljeno znanje, nova odkritja in s tem prispevajo k izboljšanju kmetijstva. Od začetka leta 2022 se ukvarjajo tudi z raziskovanjem na področju alternativnih načinov pridobivanja beljakovin – z gojenjem žuželk. "Pred časom smo začeli tudi s poskusno rejo žuželk, torej z laboratorijsko rejo žuželk. Trenutno smo izvajali določene poskuse na mokarjih, kjer poskusno gojimo mokarje. Tako raziskujemo alternative pri pridobivanju beljakovin, ki verjamemo, da bo v prihodnosti zelo pomembna," pove o novi dejavnosti.

Razvojno-raziskovalne projekte se trudijo zasnovati tako, da imajo korist za podjetje. "Torej, da iz tega razvijemo novo storitev ali nov produkt, pridobimo novo znanje in tako naprej," še dodaja.

Pri vsem, kar počnejo, pa jim seveda pridejo prav tudi evropska sredstva, ki jim velikokrat olajšajo delo: "Evropske in državne spodbude nam olajšajo financiranje razvojnega dela, tako da ne rabimo sami namenjati toliko sredstev v ta segment."

V podjetju imajo zelo ambiciozne načrte za prihodnost. "Predvsem se želimo še izpopolnjevati na področju preciznega kmetovanja in nadaljevati z razvojno-raziskovalnim delom, ki pa tudi prispeva k poslovanju podjetja," odgovarja Krajnc.


sofinancira EU | Avtor: EU EU
Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.

Komentarjev 21
 • Avatar mahatma2
  mahatma2 17:51 24.junij 2024.

  Na mojem krožniku definitivno ne . Dokler je na voljo dovolj zelenjave me ne skrbi moja prehrana

 • LukaMB 17:43 23.junij 2024.

  Takoj zapret.

 • darefoks 17:10 23.junij 2024.

  dober tek in sami zrite to svinjarijo