Slovenija
22 ogledov

Slovesnost v znamenju 100. obletnice

Ruska kapelica na Vršiču
1/8
Shutterstock
Pred Rusko kapelico pod Vršičem je danes potekala tradicionalna slovesnost, ki je letos v znamenju 100. obletnice začetka prve svetovne vojne.

Slovesnosti so se udeležili številni visoki gostje iz Slovenije in Rusije. Govorniki so med drugim izpostavili prijateljske odnose med obema državama in opozorili na nesmiselnost vojn.

Kot je dejal častni pokrovitelj dogodka, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo v odhodu Metod Dragonja, je Ruska kapelica postala simbol prijateljstva slovenskega in ruskega naroda, tradicionalna srečanja pa imajo po njegovih besedah večplastni značaj.

"So poklon spominu na tragično nesrečo, v kateri so ruski vojni ujetniki med gradnjo ceste na Vršič umrli pod plazom. So opomin na nesmiselnost vsake vojne, tudi prve svetovne vojne 20. stoletja, ki je zaznamovala in spremenila evropski zemljevid. In so gradnik odličnih odnosov in prijateljstva med dvema državama, Rusko federacijo in Slovenijo," je poudaril Dragonja.

"Kapelica ohranja vezi med prijateljskima narodoma"

Da je Ruska kapelica simbol slovensko-ruskega prijateljstva, sta poudarila tudi Vasja Klavora iz Društva Slovenija Rusija in podpredsednik ruskega sveta federacije Jurij Vorobjov.

Ruska kapelica "ohranja vezi med dvema prijateljskima narodoma in ponuja svetu sporočilo, da si sovraštva in vojn ne želimo", je dejal Klavora.

"Naroda Rusije in Slovenije združuje želja po ohranjanju resnice o zgodovinskih dogodkih 20. stoletja, želja, da spomin na junaške in tragične strani zgodovine ohranjajo tudi mlade generacije, in težnja, da ne dopustimo oživitve nacistične ideologije v Evropi in po svetu," pa je izpostavil Vorobjov. "Grozote svetovnih vojn je treba pomniti, da se tovrstne tragedije ne bi nikoli več ponovile," je dodal.

Kot je še dejal Vorobjov, se Rusija že pospešeno pripravlja na 100. obletnico Ruske kapelice, ki bo čez dve leti in v okviru katere bodo v sodelovanju s Slovenijo med drugim postavili spomenik v čast vsem sovjetskim in ruskim vojakom, ki so padli na slovenskih tleh v dveh svetovnih vojnah, posneli pa bodo tudi dokumentarni film o usodah ruskih vojnih ujetnikov na Slovenskem med prvo svetovno vojno.

 

Prebirali odlomke pisem vojakov s fronte

Jedro slovesnosti je bilo letos spominsko, prireditev pa je med drugim popestrila izvedba dela skladatelja Ambroža Čopija Missa pro pace (Maša za mir), napisanega prav za obletnico, ki se je prepletala z recitacijami odlomkov pisem slovenskih in ruskih vojakov s fronte. Ob koncu slovesnosti je potekalo tudi krajše bogoslužje.

Poleg množice obiskovalcev so danes pod Vršič prišli tudi številni visoki gostje iz Slovenije in Rusije, med drugim predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ Janko Veber, predsednik DS Mitja Bervar, zunanji minister v odhodu Karl Erjavec, delegacije zgornjega in spodnjega doma ruskega parlamenta, ruske pravoslavne cerkve, ruskega ministrstva za obrambo in ruske zveze veteranov, pa tudi ruski minister za zveze in množične komunikacije Nikolaj Nikiforov.

S tradicionalno slovesnostjo ob obletnici postavitve Ruske kapelice se predstavniki Slovenije in Rusije vsako leto konec julija spomnijo več sto umrlih ruskih vojakov, ujetnikov v prvi svetovni vojni, ki jih je leta 1916 pri gradnji ceste čez prelaz zasul snežni plaz.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.