Slovenija
25 ogledov

Slovo Magajne in prihod Bossmana

Bossmanov odmev v tujih medijih je dosegel vrhunec z njegovim intervjujem na ame Žurnal24 main
Magajna je zapustil Pahorja, na dan so prišle nove laži Simone Dimic, izvolitev Bossmana je odmevala v svetovnih medijih, ukradena Božična noč pa na Sazasu.
Cunami, vulkan in kolera
Sistem za zgodnje obveščanje pred cunamiji je odpovedal in indoneziji prinesel skoraj 500 žrtev, potem ko si še niso dobro opomogli od katastrofe leta 2004, ko je v podobni, a še večji naravni nesreči umrlo 226 tisoč ljudi. Kot da to ni dovolj, je v istem tednu začel bruhati še vulkan Merapi in s sabo odnesel še dodatnih 40 življenj. Združene države so pretresla odkritja bomb na letalih, namenjenih v državo, Haiti pa se bori z kolero, ki se bliskovito širi po otoku.

Poslanska skupina Socialnih demokratov je ostala brez poslanca Andreja Magajne. V novi poslanski skupini se bo povezal s Francijem Žnidaršičem in Vilijem Rezmanom. Razlogi: nesoglasja zaradi zakona o RTV, dokapitalizacije NLB, moti pa ga tudi Pahorjeva politika do Vatikana. „Sem kristjan, v cerkev sem hodil tudi v času JLA, včasih skrivaj. A ne vem, zakaj se Pahor tako trudi za duhovno oskrbo,“ je dejal ob odhodu. Skupaj s poslanskima skupinama SDS in SNS je v torek vložil zahtevo za razpis referenduma o novem zakonu o RTVS. Zakonu nasprotujejo predvsem zaradi predvidenega statusnega položaja RTVS, spremembe statusa zaposlenih in določil, ki predvidevajo posebne oddaje ali programe za pripadnike narodnih skupnosti nekdanjih republik Jugoslavije.

Nove laži Simone Dimic

Afera s hišo v Murglah v lasti vodje Pahorjevega kabineta Simone Dimic in njenega partnerja Roberta Horvata, je bila najbolj vroča minuli teden, ki se je končal z njenim odstopom, vendar so tudi ta teden v javnost pronicale nove podrobnosti spornih poslov. V torek smo izvedeli, da jo bo na njenem mestu, kot vršilka dolžnosti začasno zamenjala Jadranka Gustinčič, v sredo je javnost razburila novica, bi ji utegnila pripadati odpravnina, a so nato v kabinetu predsednika vlade zagotovili, da je Dimičeva ne bo dobila, v četrtek pa jo je na laž v oddaji Pogledi Slovenije postavila sama direktorica Vegrada Hilda Tovšak. POP TV je medtem razkril tudi, da Vegrad ni gradil le Dimičevi, ampak da so se z njegovim materialnom okoristili tudi Tovšakova (gradnja ranča v Mislinji) in nekateri drugi direktorji Vegrada.

Slovenski Obama
Zaradi izvolitve temnopoltega zdravnika iz Gane, Petra Bossmana, za piranskega župana, so slovenske lokalne volitve ta teden odmevale v vodilnih svetovnih medijih, ki so poročali o izvolitvi „slovenskega Obame“ in o prvem temnopoltem županu v vzhodni Evropi. "Moja izvolitev kaže na visoko raven demokracije v Sloveniji," je Bossman izjavil za Reuters. A že naslednji dan je bil tarča sovražnega napada na Facebooku, kjer je skupina Sveti Juri ustanovila dogodek z naslovom "Piran – sramota domovine Slovenije". Potem ko je policija napovedala, da bo zadevo preučila, so sporni dogodek odstranili. Volitve v Mirni Peči bi medtem skoraj odločil žreb, a je ponovno preštevanje in ogled domnevno spornih glasovnic pokazal novo sliko, po kateri sta Zvonetu Lahu pripadla dva glasova več in z njimi še en županski mandat.

Malo delo je zakon postalo
Državni zbor je sprejel zakon o malem delu, zaradi katerega so študenti in dijaki že enkrat odšli na ulice, zdaj pa se mu obeta referendum. Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je že prvi dan po sprejetem zakonu zbrala potrebnih 2500 podpisov. Volitve študentskih predstavnikov v študentski zbor Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOUL) so medtem zmago prinesle Novi alternativni študentski iniciativi (N.A.Š.I. ali zeleni). Volilna udeležba, ki je vsako leto do 15-odstotna, dokazuje, da se le redki študenti zanimajo za “študentsko politiko”

Nesrečno kopanje in ukradena Božična noč
Kopanje v zunanjem rekreacijskem bazenu zdravilišča Thermana v Laškem, se je za štiri otroke, ki so vdihnili preveliko količino klora, končalo v bolnišnici. Preostali kopalci zaradi povišane koncentracije klora po besedah vodje tehničnih služb Irence Ocvirk niso bili ogroženi. Žurnal24 je razkril, da je ponarodela pesem Na božično noč plagiat. Pop Design si jo je „izposodil od nemških avtorjev Granta Stevensa in Mickija Meuserja, sicer v prvi vrsti športna vest o vrnitvi Primoža Kozmusa pa je dobila politično dimenzijo, saj je novico prvi sporočil kar kabinet predsednika vlade.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.