Slovenija
3367 ogledov

Slovo očeta naroda

pogreb Janez Stanovnik
1/9
Saša Despot
Na ljubljanskih Žalah z vojaškimi častmi pokopali Janeza Stanovnika.

Na ljubljanskem pokopališču so se danes z vojaškimi častmi poslovili od nekdanjega predsednika predsedstva Socialistične republike Slovenije in Zveze združenj borcev za vrednote NOB Janeza Stanovnika.

Stanovnik, ki je umrl v 98. letu starosti, je bil med vojno partizan, kasneje pa je deloval na mnogih položajih, tudi v Združenih narodih. Ob osamosvajanju Slovenije je bil predsednik predsedstva in takrat se ga je prijel vzdevek oče naroda. Slovel je kot odličen retorik, v spominu pa bodo ostali tudi njegovi značilni košati beli brki.

pogreb Janez Stanovnik | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Predsednik republike Borut Pahor je ob Stanovnikovi smrti zapisal, da bo ostal v spominu kot pomembna osebnost svojega časa. Predsednik DZ Dejan Židan je izpostavil njegovo zavzemanje za vrednote narodnoosvobodilnega boja. Nekdanji predsednik republike Milan Kučan pa je ocenil, da se je poslovil velik človek in ena najsvetlejših osebnosti njegove generacije.

Od Stanovnika so se po predhodnem soglasju svojcev poslovili z vojaškimi častmi, do česar je upravičen, ker je nosilec odlikovanja Zlati častni znak svobode Republike Slovenije, ki ga je prejel leta 2002.

pogreb Janez Stanovnik | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Že v sredo so se Stanovniku z žalno sejo poklonili v mestnem svetu ljubljanske občine in Zvezi združenj borcev za vrednote NOB.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • ode 06:33 07.februar 2020.

    Mesečno naj bi tako prejemal 1803 evre neto borčevske pokojnine, poleg tega pa še sedem tisoč dolarjev (5291 evrov) za delo v Evropski komisiji Združenih narodov v Ženevi. Skupaj njegovi pokojnini (slovenska in mednarodna) torej znašata dobrih sedem tisoč evrov. ...prikaži več (S. novice, 29.4.2012)

  • maximilian 19:57 06.februar 2020.

    Pogrebnik, ne pa oče naroda. Kaj pa je naredil za samostojno Slovenijo. Nič. Nasprotoval je demokratizaciji. Bil je na vodilnih pozicijah, ko so preganjali ljudi zaradi političnih razlogov. Pa kaj mislite, da ljudje nimamo spomina?

  • maresem 17:05 06.februar 2020.

    Naslov za izzivanje bruhanja.