Slovenija
15 ogledov

SLS in koalicija rešili referendum

Žurnal24 main
Referendum o zakonu o RTV bo 12. decembra.

Dvajset pred dvanajsto so poslanci referendum o zakonu o RTV vendarle izglasovali. Še uro prej je kazalo, da z vsem skupaj ne bo nič, saj poslanci niti glasovati ne bodo mogli. V parlamentarni dvorani je dobesedno zmanjkalo poslancev, ki bi glasovali o odloku za razpis referenduma o zakonu o RTV. Sklepčnost je s 45 padla na 41 in potem do zaključka naše redakcije na 40 poslancev.

Zapletlo se je pri datumu
Poslanci so sicer razpravljali skoraj sedem ur, razprava pa se je ogrela predvsem ob koncu, ko je koalicija vztrajala, da se referendum izvede 12. decembra letos – le tako bi zakon lahko začel veljati 1. januarja.

Opozicija je to izpodbijala, češ da bi bil primernejši datum 17. april. Zadnji predlog Jožeta Tanka iz SDS pred začetkom glasovanja je bil, naj se z glasovanjem počaka, da bo znan razplet pobude za razpis referenduma o zakonu o malem delu, da bi tako potem oba lahko izvedli na isti dan. Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je pojasnil, da zaradi rokov, ki jih predpisujejo postopki, premik glasovanja ni mogoč. Včeraj je bil namreč zadnji dan, ko bi lahko razpisali referendum, saj je to treba storiti v sedmih dneh po vložitvi zahteve.

Če bi šli letos še na dva referenduma, o RTV in zakonu o malem delu, bi vsak proračun stal več kot štiri milijone evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.