Slovenija
25 ogledov

SLS na izrednem kongresu

SLS SLS
Stranka SLS se je v Podčetrtku sestala na izrednem kongresu. Po dostopu Franca Bogoviča izbirajo novo vodstvo, ki bi SLS spet popeljalo med parlamentarne strake.

SLS se je na izrednem kogresu sestala po tem, ko je na izrednih parlamentarnih volitvah izpadla iz parlamenta in je njen predsednik Franc Bogovič napovedal odstop. Na izrednem kongresu izbirajo novo vodstvo.

Potem ko so delegati na izrednem volilnem kongresu SLS podprli predlog za ponovno odprtje kandidatur za predsednika stranke, je tik pred predstavitvijo prišlo do preobrata. Svojo kandidaturo je umaknil Primož Jelševar, v boj se je vrnil Marko Zidanšek. Nad tem je ogorčen Damjan Medved, ki je po čustvenem nagovoru vztrajal pri kandidaturi.

 

Kot je ob odstopu od kandidature povedal Jelševar, ni želel razdvojiti stranke in je s svojo odločitvijo dokazal, da se želi držati "gentlemenskega" dogovora o skupni podpori kandidata ter da vsi nadaljujejo po isti poti.

 

"Počasi se bo tudi v slovenski politiki potrebno zavedati, da mora vsak politik najprej pomisliti na državo, prvo pomisliti na svojo stranko in svojo skupnost in nato na svojo kandidaturo. Zelo resno polagam na srce vsem, ki so na vodstvenih položajih, da se na tak način obnašajo družbeno odgovorno," je dejal Jelševar.

 

Ob tem je dodal, da če bo prišlo do poenotenja, mu je čisto vseeno, kdo je predsednik SLS, najpomembneje je, da stranka ostane skupaj in da ima vodstvo podporo. Samo tako lahko na naslednjih volitvah pokažejo, kakšen potencial ima stranka v svojih ljudeh. Med obema kandidatoma sam podpira Zidanška, saj je prepričan, da je sposoben voditi stranko in da lahko deluje povezovalno in lahko SLS pripelje nazaj v parlament.

 

"Nagovarjali so me z različnih strani"

Zidanšek se je, potem ko je pred kongresom umaknil svojo kandidaturo, za vnovično soglasje odločil, ker je na kongresu začutil širšo podporo, nagovorjen pa je bil iz različnih strani. Ob odkrito izraženi podpori se je odločil vnovič podati soglasje h kandidaturi, zdaj pa je na kongresu, kako se bo odločil.

 

Očitke, da je bilo vse skupaj dogovorjeno vnaprej, je zavrnil, čeprav ve, da se je v zadnjem času v stranki dogajalo marsikaj. "Bil sem pred veliko dilemo, zdaj pa sem prepričan, da ima SLS ob takem poenotenju dobro popotnico, da iz nje naredimo moderno desnosredinsko stranko, ki bo znala nagovoriti najširši krog volivcev," je dejal Zidanšek.

 

Ogorčen nad po njegovem vnaprej določenem scenariju je bil Medved, ki je v zelo čustvenem nagovoru dejal, da bo prav zaradi tega vztrajal pri kandidaturi. Doslej je bil vselej ponosen na to, da imajo v SLS demokracijo. Kot je povedal, so se v Celju res dogovorili o umiku kandidature, a njegov protikandidat tega nato ni storil. Zdaj tega ne namerava storiti, čeprav verjame, da zdaj nima možnosti.

 

"Če mislite, da lahko za predsednika izberete človeka, ki se bo skrival pred mediji, potem ga imejte," je dejal Medved, ki pa v primeru zmage napoveduje, da bo iz SLS naredil prvo stranko v Sloveniji. Čeprav marsikdo danes, ko so izvenparlamentarna stranka, meni, da to ni mogoče, se Medved, če ne bi verjel v to, za kandidaturo ne bi odločil. Ne želi, da bi stranka životarila, saj se ji ni potrebno nikogar bati, na lokalni ravni pa dokazuje, da je zelo močna.

Člane SLS  je ne začetku kogresa nagovoril Franc Bogovič in jih pozval, da se odkrito pogovorijo, odstranijo morebitne maske ter izberejo vodstvo, ki bo SLS sposobno spet popeljati med parlamentarne stranke. V uvodnem nagovoru se ni izrekel za nobenega od obeh kandidatov, vesel pa je, da sta se izpostavila.

Bogovič je izrazil veselje, da se je na kongresu zbralo veliko delegatov, saj je v težkih časih najtežje ostati miren in stopiti skupaj. Ob tem je spomnil, da je pred dvema letoma obljubil, da bodo stranko dvignili ter upal, da bo njegov mandat trajal štiri leta. Vendar je v demokraciji normalno, da se po neuspehu na volitvah posloviš in s tem priznaš del krivde, je še dodal.

"Upam, da bomo dovolj modri"

SLS se lahko ob modrem odločanju po njegovem spet dvigne in preseneti, lahko pa tudi povsem ponikne. "Upam, da bomo dovolj modri in bomo izkoristili potencial ter še vedno soustvarjali vsebino v slovenskem političnem prostoru," je dejal prvi mož stranke.

Zdaj je po njegovem potrebno premisliti, ali lahko z istimi vzorci naredijo preboj, ali pa so pripravljeni tvegati, dati priložnost mlajši generaciji ter narediti mešanico izkušenj in mladosti.

"Najlažje je biti oportunist, brez najmanjšega občutka za odgovornost, ko izrekaš kritiko. Težje je razmisliti o konstruktivnih rešitvah. Pojdimo s kongresa brez mask, šele v tem primeru bomo spet postali parlamentarna stranka. Izberimo ljudi, ki so sposobni določiti vsebino, predvsem pa novi predsednik ne sme spet ostati sam, sicer je že vnaprej obsojen na neuspeh," je nagovor sklenil Bogovič.

Prvič brez Podobnika

Na današnjem kongresu prvič doslej ni nekdanjega predsednika SLS Marjana Podobnika, ki se je za to odločil, ker v danih razmerah ne vidi, kako bi lahko pomagal stranki, obenem pa ne želi bit predmet različnih špekulacij. V pismu kongresu je člane stranke pozval k modri odločitvi, sam pa podpira vsako rešitev, ki bo peljala v smeri poenotenja SLS, saj je to po njegovem predpogoj za vnovični vzpon stranke.

 

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:42 07.december 2014.

    SLS je leglo korupcije ker je blo praktično v skor vsaki vladi..naj kr ostanejo pred parlamentarnim pragom.

  • dragec 14:44 06.december 2014.

    Zamislite novico,Stranko SDS zapustili vodilni člani. KAKO BI T BILO LEPO