Slovenija
26 ogledov

SLS nekatere člane pozval k odstopu

Kovencija Žerjav SLS
Izvršilni odbor SLS je nekatere člane stranke pozval k odstopu z vseh funkcij tako na državni kot lokalni ravni. Šlo naj bi za člane stranke, ki so volitvah v Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije kandidirali na listah, ki naj bi bile v domeni drugih strank.

Kot pojasnjujejo v SLS, so k odstopu pozvali tiste člane, ki so na majskih volitvah v Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije kandidirali na listah Kmečka lista – Društvo za razvoj kmetijstva in podeželja, Forum za kmetijstvo in podeželje SDS ter Kmečko društvo Nova Slovenija. Ta društva naj bi spadala pod domenov drugih strank, SLS pa naj bi imel Slovensko kmečko zvezo.

"Zavračamo načelo Malo tu, malo tam"

V SLS svojo odločitev utemeljujejo z besedami, da zavračajo prakso po načelu "malo tu, malo tam". Ob tem dodajajo, da se zavzemajo za spoštovanje internih etičnih načel in da so v ta namen leta 2010 tudi sprejeli svoj interni kodeks etičnega ravnanja.

"Politika se ne bi smela vmešavati"

Skupno naj bi poziv prejelo okoli 30 članov, med drugim predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič, kar je sam tudi potrdil. Zupančič je tudi predsednik občinskega odbora SLS, kot zatruje sam, pa ne bo ukrepal.

Zupančič je razložil, da lahko po zakonu v organe zbornice kandidirajo društva, združenja ter podjetja in organizacije s področja kmetijstva. Politika pa je po njegovih besedah ta zakon obšla in znotraj političnih strank ustanovila društva, ki so lahko kandidirala v zbornico. "Šlo je za bypass potezo političnih strank," je dodal Zupančič.

Ob tem je poudaril, da sam ni bil nikoli član Slovenske kmečke zveze, kot je dejal, tudi večina njegovih kolegov ne. Zato se mu zdi nesprejemljivo, da se k odstopu poziva nekoga, "ki ni nikoli bil član strankinega društva". Dodal je, da se po aktih zbornice in zakonu politika ne bi smela vmešavati v nevladno organizacijo.

Zbornica mora biti neodvisna

Tudi v zbornici so v izjavi za javnost, ki so jo objavili na spletni strani, poudarili, da je zbornica avtonomna, nepolitična in strokovna organizacija za varovanje interesov kmetijstva, gozdarstva in ribištva. Za zastopanje interesov svojih članov pa mora biti zbornica neodvisna in samostojna pri odločanju, menijo.

Kot pravijo, je njihovo osnovno poslanstvo zadovoljen član ne glede na njegovo politično pripadnost, zato pričakujejo, da bo politika to poslanstvo razumela in pomagala pri njegovem uresničevanju.

Komentarjev 2
  • mirko 10:34 14.avgust 2012.

    Kako je lahko neka zbornica nepolitična organizacija, po drugi strani se pa oklepajo obveznega članstva, tako kot to počne kmetijsko gozdarska zbornica. Obvezno članstvo je z zakonom predpisano, ki ga je sprejela politika in po tem takem ne more bit ...prikaži več politično neodvisna. Naj se odpovedo obveznega članstva, in bodo lahko politično neodvisni. Pa tudi delnega financiranja iz proračuna se naj odpovejo. Zopet se gre za interese posameznih privilegiranih skupin, ki ščitijo svoje lagodne in dobro plačane službe po raznih pisarnah.

  • dragec 09:06 14.avgust 2012.

    ha, ta koalicija in vse koalicije so zelo šibke, preveč je različnih interesov. združuje jih samo eno - želja po vladanju.