Slovenija
14 ogledov

SLS potrdila svoja ministrska kandidata

Sestanek pri Virantu Boštjan Tacol
Žerjav in Bogovič evidentirana kot ministrska kandidata SLS. Imena vseh bodo znana v petek, 10. februarja pa bi lahko bila potrjena celotna vlada, a le, če ne bo veta državnega sveta.

Pojavilo se je novo ime za morebitnega kandidata za pravosodnega ministra. Po poročanju Pop TV naj bi to bil Senko Pličanič, profesor na ljubljanski pravni fakulteti. Poklical naj bi ga Virant in mu predlagal funkcijo.

Prva evidentirana

Izvršilni odbor SLS je kot kandidata za ministra evidentiral predsednika stranke Radovana Žerjava in strankinega poslanca Franca Bogoviča. Prvi je kandidat za vodenje ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, drugi za vodenje ministrstva za kmetijstvo in okolje.

Žerjav je še dejal, da bodo obe imeni predvidoma predlagali v četrtek v okviru pogajanj o kadrovski sestavi vlade. Upa pa, da bo mandatar za sestavo nove vlade Janez Janša predloga sprejel in kandidata predlagal za ministra v bodoči vladi.

Iz stranke NSi so prav tako potrdili, da sta njuna resorja dokončna. Stranki sta obljubljena obrambno ministrstvo ter položaj ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Se jim nikamor ne mudi?

Kako si bodo kadre razdelile preostale tri, za zdaj ostaja le na ravni govoric in po poročanju Radia Slovenija tako odprto vprašanje. Partnerji namreč o tem ne želijo govoriti. Predsednik SLS Radovan Žerjav je celo menil, da se jim nikamor ne mudi.

Do petka imena, do naslednjega petka vlada?

SLS bo danes še uradno odločila, koga iz svojih vrst bo predlagala v potrditev za mesta v vladi. Preostale stranke naj bi po poročanju nacionalnega radia to storile do četrtka, vsa imena pa naj bi bila znana v petek.

Poleg tega je za zdaj še naprej aktualna odločitev, da naj bi ministrstvo za kulturo ne bilo več samostojno, prav tako tožilstvo za zdaj ostane v okviru notranjega ministrstva, je še povzemal Radio Slovenija, ki se je skliceval na prvaka SLS Radovana Žerjava.

V primeru, da bi se državni svet odločil za veto na novi zakon o vladi, pa bi lahko bili ogroženi vsi nadaljnji postopki, vključno z ambicijo, da bi vlado v celoti imenovali do 10. februarja. A po poročanju časnika Dnevnik bi v primeru, da bi veto bil izglasovan, poslanci s prepričljivo večino zakon ponovno potrdili, in po njihovih navedba naj tak scenarij imenovanja vlade ne bi podaljšal.

Vendar upanje za kulturo in tožilstvo?

Da še vedno tudi znotraj strank desnosredinske koalicije obstajajo predlogi za ohranitev kulturnega ministrstva in za tožilstvo znotraj pravosodnega resorja, namiguje Dnevnik, ki se sklicuje na vire v koaliciji.

V primeru sprememb bi morali sprejeti novelo zakona o vladi, kar pa bi imenovanje vlade dejansko podaljšalo.

Komentarjev 3
  • 1111 21:50 31.januar 2012.

    ...kako lahko takega idiota predlagaš za ministra??

  • MK 09:44 31.januar 2012.

    Kjer sta namreč dva ali so trije zbrani v mojem imenu, tam sem sredi med njimi! Mt 18,19-35; 4 Mz 7-8

  • tralala 09:30 31.januar 2012.

    Samo Bog nam lahko pomaga.