Slovenija
87 ogledov

Služba samo za samozaposlene

razno 25.11.13. racunalnik, delo, pisarne, srfanje, foto: zurnal24 Žurnal24 main
Delo. Le prek svojega ali drugega espeja.

"Nikakršnega siljenja posameznikov ne podpiramo. Da se nekdo odloči postati samostojni podjetnik, mora biti povsem njegova odločitev, saj tudi sam za svoje poslovanje odgovarja," pravi Danijel Lamperger iz obrtne zbornice. Andragoški center Slovenije je namreč pred dnevi zbiral ponudbe za zunanje sodelavce za delo anketiranja v okviru mednarodne raziskave, ki jo izvaja. Na nas se je obrnila bralka, ki je podvomila o pogoju, ki ga je center postavil: "V povabilu namreč navajajo, da lahko z njimi sodelujem prek svojega ali drugega s.p.-ja. Zdi se mi kot nagovarjanje k delu na črno."

Na andragoškem centru pojasnjujejo, da bo podjemnik, ki bo izvajal pogodbene obveznosti, za opravljeno delo moral izstaviti račun. Mogoče pa je tudi, da anketar delo opravi prek drugega s. p.-ja (s katerim ima sklenjeno pogodbo), ki bo podpisnik podjemne pogodbe in bo za opravljeno delo anketarja izstavil račun: " V tem primeru se v pogodbo navedeta obe osebi, in sicer oseba, ki bo izvajala anketiranje, in podjemnik kot oseba, ki bo za opravljeno delo anketiranja izstavila račun."

"Zavedamo se, da obstajajo tudi primeri, ko delodajalci ne zaposlujejo, ampak raje najemajo zunanje sodelavce, ki pa za sodelovanje seveda potrebujejo urejen status. Najpogosteje je to s.p.," pravi Lampergar, ki nadaljuje, da po navadi ustanove k temu sili nefleksibilna delovna zakonodaja.

Espeji so najcenejši

Andragoški center na vprašanje, zakaj je mogoče sodelovanje zgolj prek s.p.-ja, ne pa tudi prek drugih avtorskih pogodb, odgovarja le, da "sklepanje avtorskih pogodb v tem primeru žal ni mogoče, saj predmeta pogodbe ni možno opredeliti kot avtorsko delo, ki ga določa zakon o avtorskih in sorodnih pravicah".

"Naročniki izbirajo le eno obliko pogodb, ker to lahko in ker je to ceneje. Mislim, da bi bilo prav, da bi se vse oblike dela z vidika stroškov izenačile," pravi Peter Pogačar, direktor direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela. Gre tu za favoriziranje ene skupine na trgu dela? "Rekel bi, da ne," odgovarja Pogačar.

Komentarjev 1
  • Petra80 08:46 27.januar 2014.

    Žurnal, kako imate pa pri vas urejeno?