Slovenija
9 ogledov

"Služba za dve leti je šok!"

Lani so v celem letu subvencionirali 3.500 zaposlitev (cilj je bil 3.850). Za to Žurnal24 main
Težje zaposljivi. Zavod za zaposlovanje ukinja subvencijo za daljšo zaposlitev.
Ni za novonastala podjetja!

Subvencija. Težje zaposljivi so starejši od 50 let, mlajši od 25 let, iskalci prve zaposlitve in mlajši od 30 let z univerzitetno izobrazbo v soficitarnem poklicu ter brezposelni brez izobrazbe. Zaposlitev mora trajati najmanj eno leto za najmanj 40 ur na teden (lani 36). Delodajalec, ki ima do pet zaposlenih, lahko kandidira za največ dve subvencionirani zaposlitvi, z več kot petimi zaposlenimi pa za deset. Subvencijo dobi, če ima podjetje najmanj eno leto in v zadnjem letu ni zmanjševal števila zaposlenih.

Delodajalci bodo lahko po novem za zaposlitev težje zaposljivega brezposelnega dobili le še štiri tisoč evrov subvencije, ne glede na to, ali bodo delavca v službo vzeli za določen ali nedoločen čas. Do zdaj so namreč podjetja za zaposlitev za eno leto prejela štiri tisoč, za najmanj dveletno zaposlitev pa osem tisoč evrov.

Veliko prekinitev pogodbe
Višje subvencije se po besedah Martine Stanonik z zavoda za zaposlovanje niso dobro obnesle, saj je bila “prekinitev dveletnih pogodb pogosta”. Lani so lahko namreč podjetja dobila subvencijo le za brezposelne, ki so bili na zavodu najmanj dve leti (letos tega pogoja ni).

Ti ljudje praviloma izgubijo delovne navade. Dveletna zaposlitev je za takega človeka velikokrat šok, zato so zanje primernejša javna dela ali usposabljanje na delovnem mestu, da postopoma pridejo nazaj v delovno rutino,” pojasnjuje Stanonikova.

Interes največji do zdaj
Sicer je na zadnji rok razpisa Zaposli.me marca prispelo 856 vlog, kar je največ do zdaj. Za primerjavo: največ vlog po navadi dobijo oktobra – lani so jih prejeli 726. Na

4.500 težje zaposljivih brezposelnih naj bi letos zaposlili s pomočjo tega razpisa. Rezerviranih je 18 milijonov evrov.


zavodu ocenjujejo, da bo delo na račun subvencije za zaposlitev na tem roku dobilo tisoč ljudi; razdelili naj bi približno štiri milijone evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.