Slovenija
36 ogledov

Služba županska ni več sanjska

GOR_Sajovic4_IG_080909 Žurnal24 main
Volitve. Leta 2006 kar 70 kandidatov več.
Kandidati poslanci

Poslanci.
Andreja Rihter (SD), Bojan Kontič (SD) in Matjaž Zanoškar (DeSUS) so aktualni poslanci državnega zbora, radi pa bi postali tudi župani mestnih občin Celje, Velenje in Slovenj Gradec. Vseh kandidatov za župana, ki so poslanci, je letos 29.

Neodvisni. Neodvisnih kandidatov za župane v mestnih občinah – za vložitev kandidatur so zbrali podpise volilcev – je osem. Od tega jih ima kar pet podporo strank ali list.

Volitve. Na lokalnih volitvah pred štirimi leti se je za župansko mesto potegovalo 847 kandidatov, letos le 770, kažejo dokončni, v soboto objavljeni podatki Državne volilne komisije.

Kandidatov je manj tudi v največjih občinah: Ljubljani, Mariboru, Kranju, na Ptuju in v Velenju, ki še posebno izstopa: tam sta kandidata samo dva.

Prosto mesto: župan
Če bi število prostih županskih mest primerjali s številom trenutno prostih delovnih mest v Sloveniji, je županskih delovnih mest, ki se bodo sprostila 10. oktobra, 208 (brez Kopra in Trebnjega), prostih delovnih mest v državi pa 1.134. Seveda vsi župani funkcije ne opravljajo poklicno.

Samo en kandidat
Letos se je povečalo tudi število občin z le enim kandidatom, in sicer je takšnih 23, leta 2006 pa jih je bilo 16. Najuspešnejši na vseh lokalnih volitvah od vključno leta 1994 do 2006 so bili sicer neodvisni kandidati, med listami pa SLS.

Desetega oktobra o novih županih in občinskih svetnikih ne bodo odločali v občinah Trebnje in Koper, saj so tam volitve zadržane, v Muti pa bodo volili samo župana. Tam bodo občinski organi v času zadržanja mandat ohranili.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Mini anketa
“Toliko 
kandidatov za župana je še preveč”
Ali manj županskih kandidatov kaže upad zanimanja za to funkcijo?

Matevž Tomšič, 
politični sociolog:
Težko bi govoril o trendu – v Ljubljani je kar 12 kandidatov. Mogoče so kje aktualni župani taki, da kandidati ocenjujejo, da se ne bi veljalo zoperstaviti. Zanimanje po mojem mnenju ne upada.

Stane Vlaj, strokovnjak za lokalno samoupravo:
Tudi 770 županskih kandidatov je absolutno preveč. Številni med njimi vsekakor nimajo ustreznih referenc za opravljanje te zelo odgovorne funkcije v občini.

Matej Makarovič, sociolog
Morda gre res za nekoliko manjšo popularnost – še bolj pa za nek postopen razvoj realizma v slovenskem prostoru. Nekateri morda bolj realno presodijo, da nimajo možnosti za izvolitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.