Slovenija
574 ogledov

Službe najdejo v Avstriji

Terapevtski center Parktherme Bad Radkersburg v Avstriji Osebni arhiv
Januarja se je brezposlenost povečala, pravi novo poročilo Zavoda RS za zaposlovanje. Mnogi Slovenci si službo najdejo v Avstriji, kjer so najpogosteje iskani kadri električarji, CNC operaterji in strugarji, varilci, ključavničarji, monterji, mizarji, medicinske sestre in bolničarji negovalci

“Januarja se je brezposelnost sezonsko povečala, saj so se na Zavodu še vedno v večjem številu prijavljale brezposelne osebe, ki jim je ob koncu leta prenehala zaposlitev za določen čas,” v novem poročilu opozarjajo na Zavodu RS za zaposlovanje (ZRSZ)

Medletno je sicer brezposelnost ostala manjša. Konec januarja 2015 je bilo registriranih 124.279 brezposelnih oseb, kar je 4.821 oseb oziroma za štiri odstotke več kot decembra lani. V primerjavi z januarjem leta 2014 je bila brezposelnost manjša za 4,3 odstotke.

Regijske razlike

“Januarja 2015 je v primerjavi z decembrom 2014 brezposelnost porasla v vseh območnih službah Zavoda,” pravijo. Enako kot decembra se je tudi januarja najbolj povečala v območni službi (OS) zavoda Murska Sobota, za 6,8 odstotka. Večji porast kot na ravni države so beležile še OS Maribor, za 6,7 odstotka, OS Ptuj za šest odstotkov, OS Velenje za 4,5 odstotka in OS Koper za 4,3 odstotka.

Zaradi zmanjševanja brezposelnosti v večini mesecev leta 2014, je brezposelnost ostala nižja kot pred letom v enajstih območnih službah Zavoda, izjema je le OS Murska Sobota, kjer je bilo ob koncu januarja brezposelnih za 7,5 odstotka več oseb kot januarja 2014.

Po zadnjih podatkih Statističnega urada RS za stopnjo registrirane brezposelnosti, ki veljajo za november, je najvišja stopnja registrirane brezposelnosti v Pomurska statistična regiji, in sicer 18,7-odstotna.

Najdejo službo v Avstriji

Zaradi visoke stopnje brezposelnosti pa si vedno več ljudi išče delo v Avstriji. Veliko jih delo najde čez mejo v zdravstvenih in rehabilitacijskih centrih. Nedavno smo obiskali Parktherme Bad Radkersburg v Avstriji, kjer imajo velik odstotek od dvesto zaposlenih iz Slovenije. “V našem terapevtskem centru je od okoli 35 zaposlenih fizioterapevtov okoli tretjina tistih, ki prihajajo iz Slovenije. Zaposleni iz Slovenije smo pridni, delavni, željni znanja, strokovno zelo podkovani, zato nas avstrijski delodajalec zelo spoštuje in ceni,” je za zurnal24.si pojasnila Tadeja Polanšček, vodja programa fizioterapije v Parkthermah Bad Radkersburg. 

V času našega obiska so se v omenjenem terapevtskem centru mudili tudi študentje fizioterapije Alma Mater Europaea – ECM. V Parkthermah namreč lahko ti slovenski študentje opravljajo pripravništvo in prakso. “Kar nekaj študentov Alma Mater Europaea, ki so pri nas opravljali prakso, je kasneje v Parkthermah našlo redno zaposlitev za nedoločen čas. Z njimi smo zelo zadovoljni. V prihodnje bomo še zagotovo zaposlovali,” še dodaja Polanščkova. V Parthermah smo se pogovarjali tudi z Damirjem Grlecom, ki je pri njih zaposlen kot fizioterapevt: “Tu sem kot študent Alma Mater Europaea – ECM opravljal prakso. Študij na Alma Mater mi je bila tako odskočna deska za redno zaposlitev. Zelo sem vesel, da sem se pravilno odločil, ko sem izbiral smer študija.” 

“Najpogosteje iskani kadri v Avstriji so električarji, CNC operaterji in strugarji, varilci, ključavničarji, monterji, mizarji, medicinske sestre in bolničarji negovalci,” opisuje Danijel Esih iz FMG Group, ki je med drugim tudi kadrovska agencija. Dodaja, da se napogosteje zaposljujejo deficitarni poklici iz Slovenije.

Komentarjev 7
  • dragec 16:31 09.februar 2015.

    pelji Breznika, on ima rad jodlarje

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:02 09.februar 2015.

    Nam pa OECD svetuje da zmanjšamo minimalno plačo. Pol bo očitno več zaposlitev..takih suženjskih da iz meseca v mesec ne morš dostojno pridt....fenomenalno.

  • McBobo 21:57 07.februar 2015.

    Nova Avstro Ogrska se bliža. Za hlapce smo rojeni, ni druge. Vsaj lačni ne bomo več.