Slovenija
1977 ogledov

Službo na klin zaradi otrok

Dodatek za veliko družino (ta šteje najmanj tri otroke, stare do 18 oziroma 26 l Žurnal24 main
Velike družine. Eden od staršev z najmanj štirimi otroki bo lahko pustil službo in dobil nadomestilo za brezposelnost. Trajanje. Za devet mesecev službe tri mesece nadomestila.
Kaj dobi družina s štirimi otroki

Dodatki. Za štiri otroke lahko družina pridobi skupno največ 514 evrov otroških dodatkov, če njen dohodek na družinskega člana ne presega 15 odstotkov povprečne slovenske plače oziroma 216 evrov na člana. Za štiri ali več otrok starši enkrat na leto dobijo še 477 evrov dodatka za velike družine. Socialni prispevki. Država jih od višine minimalne plače plačuje staršem, ki zaradi varstva pustijo službo, in sicer najdlje do dopolnjenega desetega leta najmlajšega otroka. Olajšave. Družine s tremi ali več otroki, mlajšimi od 18 let, so vsaka tri leta oproščene plačila davka pri nakupu vozila.
Dohodnina. Če zavezanec uveljavlja posebno olajšavo za štiri otroke, se mu prizna zmanjšanje letne davčne osnove (v letu 2010 je znašalo 14.730 evrov). Dopust. Staršem, ki doma že varujejo najmanj dva otroka, stara do osem let, se od enega do treh mesecev podaljša dopust za nego in varstvo otroka.

Otroci. Eden od staršev, ki bo odpovedal pogodbo o zaposlitvi zaradi nege in varstva štirih ali več otrok, bo lahko na zavodu za zaposlovanje po novem zaprosil za nadomestilo za brezposelnost. To bo omogočal novi zakon o urejanju trga dela, ki bo začel veljati januarja. Zdaj delavec, ki da sam odpoved, praviloma nima pravice do nadomestila.

Doma 1.324 “varušk”
Staršem, ki so zaradi štirih ali več otrok pustili službo, država do dopolnjenega desetega leta najmlajšega otroka že zdaj plačuje prispevke za socialno varnost od minimalne plače. Pravica do plačanih prispevkov jim bo sicer ostala tudi po novi ureditvi, ko se jim bo izteklo nadomestilo za brezposelnost.

Družin, ki imajo najmanj štiri otroke, je bilo leta 2002 v Sloveniji 6.283, kar predstavlja le 1,2 odstotka vseh družin. Na statističnem uradu novejših številk nimajo na voljo, ker tovrstne podatke, kot pravijo, zbirajo le ob popisu prebivalstva.

Je pa država po podatkih ministrstva za delo socialne prispevke zaradi varovanja in nege štirih ali več otrok septembra plačevala 1.324 ljudem.

Nadomestila kot vsem
Nadomestilo bodo očki ali mamice, ki bodo pustili službe, prejemali enako dolgo in v enaki višini kot drugi brezposelni. Če so bili zaposleni od najmanj devet mesecev do pet let, torej tri mesece, če bodo imeli od pet do 15 let zavarovalne dobe, pol leta, tisti z zavarovalno dobo od 15 do 25 let pa devet mesecev.

Prve tri mesece bodo dobivali 80 odstotkov povprečne plače, ki so jo imeli v zadnjih osmih mesecih, vse naslednje mesece, v katerih so upravičeni do nadomestila, pa 60 odstotkov.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Ostati doma se mi zdi zelo fino, vsaj da otroci pridejo nekje do četrtega razreda. Bolj problematično pa je te starše potem zaposliti. Se bojim, da je to težko. Država bi jim lahko omogočila usposabljanja, da bi se lažje vključili v posel, ali jim pomagala pri samozaposlitvi.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

 

 

 

 

 

 

Od otrokovega desetega leta ne bi pustil službe, saj morajo otroci čim prej odrasti. Če bi bili mlajši, bi pa gotovo ostal doma. Pustiti službo in iti na minimalca je velik zalogaj, imajo pa otroci gotovo nekaj več od tega, ker so jim starši na voljo 24 ur na dan.

MINI ANKETA

“200 evrov na otroka”

Ali bi zaradi otrok ostali doma? Kako visoko bi moralo biti mesečno nadomestilo na otroka, da zaradi otrok ne bi hodili v službo?

Tina Kavčič, (32 let), gimnazijska maturantka: "Doma bi ostala že pri enem otroku. Zadostovalo bi mi mesečno nadomestilo 350 evrov za enega oziroma 500 evrov za dva otroka."

Mevljudin Šala, (30 let), zidar: "Službo bi pustil, če bi imel vsaj tri otroke in bi zanje od države na mesec dobil 500 evrov ali več. Drugače mi ne bi zneslo."

Nina Petek, (43 let), prodajalka: "Doma bi ostala pri petih otrocih. Na mesec bi mi zadoščalo okrog 200 evrov na otroka oziroma tisoč evrov za pet otrok."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.