Slovenija
35 ogledov

“Služila iz koristoljubja”

Florjančič je bil obsojen tudi zato, ker je fakulteta njegovima hčerkama neuprav Žurnal24 main
Zloraba položaja. Nekdanji dekan FOV mora vrniti nezakoniti zaslužek.

Nekdanjemu dekanu fakultete za organizacijske vede (FOV) Jožetu Florjančiču ne bo treba odslužiti enoletne zaporne kazni, če v dveh letih ne bo storil novega kaznivega dejanja.

“Edina napaka je bila, da papirji očitno niso bili vodeni pravilno. Ta trenutek še ne vem, ali se bom na to sodbo pritožil,” je Florjančič povedal po ponedeljkovem izreku pogojne kazni.

“Delala iz koristoljubja”
Tožilstvu je uspelo dokazati, da je Florjančič od januarja 2002 do septembra 2003 večkrat zlorabil položaj, pri čemur mu je pomagala tajnica fakultete Jožica Novak. “Brez odobritve poslovodnega odbora in brez pogodbe sta izvedla izplačilo avtorskega honorarja za delo, ki sploh ni bilo opravljeno. Oba sta dobro vedela, da za takšno izplačilo ni nobene podlage,” je sodbo pojasnila sodnica. Florjančiču je pri tem odredila še vračilo skoraj deset tisoč evrov, kolikor si jih je bivši dekan menda nezakonito prilastil. Poleg tega bo moral Florjančič v državno blagajno po pravnomočnosti sodbe nakazati dobrih tri tisoč evrov, Novakova pa tisoč evrov denarne kazni. “Tolikšna kazen je pravična za to, kar sta storila. To sta izvedla iz koristoljubja. Človek bi pričakoval, da je način urejanja izplačil za pedagoško delo na tako ugledni fakulteti urejen,” je ob izreku kazni dodala sodnica.

Ni mogel izkoristiti
Nekdaj tesni sodelavec Florjančiča in Novakove, prodekan FOV Drago Vuk, pa je oproščen očitkov, da naj bi si nezakonito obračunaval delovne ure. Ni mogel zlorabiti položaja, saj FOV takrat sploh ni imela določenega načina za obračun pedagoških ur, meni sodnica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.