Slovenija
24 ogledov

Šmarata še vedno odrezana od sveta

Poplave v Ilirski Bistrici Simon Maljevac
Prebivalci Šmarate se še vedno prevažajo s čolni. Gasilci so morali s čolni posredovati tudi v Planini. Stanovalci nižje ležečega objekta, ki ga je zalila voda, so ostali ujeti v hiši. V Knežaku razmere blažijo s črpalko za prečrpavanje.

Vodostaj Malega Obrha se je ponoči v Občini Loška dolina še naprej dvigoval. Župan Loške doline Janez Komidar je povedal, da je njihova mornarica, kot imenujejo gasilce, ki prebivalce prevažajo s čolnom, še vedno aktivna, in najverjetneje bo tako še nekaj dni.

Objekti na srečo niso ogroženi, je pa zato zalita povezovalna cesta Šmarata–Kozarišče, tako da so prebivalci Šmarate še vedno odrezani od sveta. Vaščani so za silo usposobili stransko pot, ki pa je prevozna le z vozili na štirikolesni pogon in bi jo uporabili le ob morebitni intervenciji oziroma nujni medicinski pomoči.

Komidar upa, da se bo stanje danes stabiliziralo, saj se nivo vode ne dviguje več tako hitro kot pretekle dni. Če se bo vodostaj umiril, bo cesta spet prevozna v nekaj dneh.

Ostali ujeti v hiši 

Gasilci pa so s čolnom danes zjutraj posredovali tudi v kraju Planina v Občini Postojna. Voda s Planinskega polja je zalila hišo, v kateri so ustali ujeti prebivalci, zato so jih morali prepeljati s čolni, je pojasnil poveljnik Gasilske zveze Postojna Marko Simšič. Ta si je v sredo stanje na terenu ogledal tudi sam. Potrdil je, da voda še narašča, vendar ne s tako intenziteto kot pretekle dni.

Gasilci so v sredo pomagali tudi kmetu iz Planine pri odstranjevanju silažnih bal, ki jih je zalivala voda. Za hlev in živino, ki ju prav tako ogroža voda, pa so že poiskali nadomestno lokacijo, če bi bila selitev potrebna.

Kot je še povedal Simšič, je gladina vode pri Postojnski jami upadla in voda se zdaj izteka proti Planini. Prav tako je visok vodostaj v Rakovem Škocjanu, voda pa nadaljuje svojo pot proti Planinskemu polju, zato bodo stanje na terenu budno spremljali še naprej.

Na pomoč dve dodatni črpalki 

Nivo vode, ki ogroža vas Knežak, se je umiril, a se še vedno zvišuje. Kot je povedal Luka Špilar iz Civilne zaščite Občine Ilirska Bistrica, stanje ves čas nadzorujejo in vodo prečrpavajo s črpalko. Danes pričakujejo še dve, ki bosta črpali vodo na isti lokaciji. Tako bodo lahko naraščanje vodne gladine 
ustavili ali vsaj omilili.

Objekti zaradi površinskih voda še niso ogroženi, je pa zato zdaj najnižji objekt v Knežaku začela ogrožati podtalnica, ki že pritiska na površje. S črpalkami si še vedno pomagajo tudi v vasi Bač.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.