Slovenija
24 ogledov

SMC: Cerar ne more spreminjati seznama komisarjev poslanega v Bruselj

Bratuškova pri Junckerju Reševalni pas/Twitter
Bodoče koalicijske stranke od Cerarja zahtevajo, naj jasno sporoči Bruslju, da Bratuškova v Sloveniji nima podpore. Iz SMC sporočajo, da je postopek izbire v rokah Junckerja.

"Postopek kandidature za evropskega komisarja pristojnost in odgovornost vlade, ki se poslavlja, izbirni postopek izmed predlaganih kandidatov pa je v celoti v rokah prihodnjega predsednika Evropske komisije Jeana - Clauda Junckerja," so danes zapisali na spletni strani SMC. 

"Dr. Miro Cerar kot mandatar za sestavo nove Vlade RS nima pravno-formalne možnosti spreminjati seznama kandidatov, ki ga je v Bruselj poslala Vlada RS pod vodstvom Alenke Bratušek," dodajajo v SMC, kjer se kot kaže odzivajo na številne pozive, naj mandatar Miro Cerar posreduje glede imenovanja Alenke Bratušek za komisarke v prihodnji Evropski komisiji. Alenka Bratušek se je včeraj sestala s predsednikom Evropske komiseje Jeanom-Claudom Junckerjem. Spletno peticijo ustavimo imenovanje Alenke Bratušek za evropsko komisarko pa je do danes opoldne podpisalo tisoč ljudi. 

Židan: Politiki naj držijo besedo!

"Neprimerno je, da bi Bratuškova postala komisarka, ker je doživela poraz na volitvah, zaradi njene nespretnosti je tudi padla vlada," je pred današnjim sestankom bodočih koalicijskih partneric povedal Dejan Židan, predsedujoči SD. V stranki so za kandidatko za komisarko predlagali podpredsednico SD Tanjo Fajon

"Včeraj sem dobil informacije, da je politična skupina S&D, ki ji v Bruslju pripada tudi SD, zelo jasno povedala, da zahteva tak razres komisarskih mest za socialiste, kot je bilo sprva dogovorjeno. Zato verjamem, da se bodo pogovori nadaljevali. Ne smemo dovoliti, da Bruselj določi, kdo bo naš kandidat za komisarja," je bil oster Židan.

Židan pričakuje, da bo "vrh slovenske politike, ki lahko komunicira z Junckerjem, jasno povedal, da to tako ne gre". Poudaril pa je tudi, da to vprašanje ni predmet koalicijskih usklajevanj, pri katerih sicer kadrovski del še ostaja odprt.

Kot je znano, je Cerar podprl koalicijska kandidata, Fajonovo in Erjavca."Jaz pričakujem, da ko politiki damo tako močne izjave, se teh izjav tudi držimo. Ob tako močnem nasprotovanju bi bilo zelo neobičajno, da bi komisija delala mimo tega," je dodal Židan.

Erjavec zahteva pojasnila

Predsednik DeSUSa Karl Erjavec medtem zahteva, da Cerar pojasni, kaj se je pogovarjal z  Junckerjem. Glede na to, da naj bi Cerar Junckerju zelo jasno povedal, koga od treh slovenskih kandidatov za komisarja podpira, se mu namreč zdi zelo nenavadno, da Juncker je na pogovor povabil Bratuškovo, ki "pač v novi koaliciji nima podpore".

Na novinarsko vprašanje, ali bo torej Slovenija očitno edina država članica, ki ne bo imela komisarja s podporo nacionalne vlade, pa je predsednik DeSUS izrazil upanje, da se to ne bo zgodilo, čeprav da "dejansko kaže na to". Poudaril je tudi, da gre za Junckerjevo odločitev in tudi odgovornost.

SMC: Odločitev Junckerja bomo spoštovali

"Dr. Miro Cerar je po imenovanju za predsednika vlade prihodnjega predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja obvestil o podpori kandidatoma koalicijskih strank. Odločitev o tem, koga z aktualnega seznama kandidatov za evropskega komisarja bo izbral predsednik Evropske komisije, pa je v celoti v njegovih rokah," pravijo v SMC in dodajajo, da bodo odločitev spoštovali.  Kot je mogoče razumeti iz zapisanega, je Juncker Cerarju zagotovil, da bo komisar iz Slovenije vodil pomemben resor in imel vpliven položaj v Komisiji.

Bratuškova med podpredsedniki?

Prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker danes nadaljuje pogovore s kandidati. V Bruslju medtem špekulirajo, da naj bi se Juncker  v torek pogovarjal s kandidati, ki naj bi imeli v prihodnji komisiji podpredsedniške položaje in neke vrste usklajevalno vlogo. Včeraj  je  opravil pogovore s slovensko kandidatko, premierko v odhodu Alenko Bratušek, pred tem pa še s komisarskimi kandidati iz Latvije, Finske, Bolgarije in Nizozemske. Britanski časnik Financial Times (FT) piše, da bo med najpomembnejšimi novostmi več pristojnosti za podpredsednike Evropske komisije, ki naj ne bi imeli lastnih resorjev, temveč naj bi nadzirali delo skupin ostalih komisarjev. V novi komisiji naj bi bilo od štiri do šest podpredsednikov, še piše časnik.

Parlament hoče devet žensk

Belgija še ni predlagala svojega kandidata. Če bo za komisarski položaj predlagala žensko, bo najverjetneje rešila Junckerjevo zadrego z zadostnim številom komisark v ekipi. V Evropskem parlamentu so namreč nakazali, da ne bodo potrdili nove komisije, če v njej ne bo najmanj devet žensk, kolikor jih je bilo v ekipi Joseja Manuela Barrosa. Junckerjeva predstavnica za tisk je danes na Twitterju zapisala, da ima Juncker z imenovanjem Poljakinje Elzbiete Bienkowske zdaj že sedem kandidatk.

V Bruslju medtem krožijo ugibanja, da bi si utegnila premisliti tudi Romunija in namesto sedanjega komisarja za kmetijstvo Daciana Ciolosa imenovati žensko, a Bertaudova danes ni želela komentirati, katerega spola je romunski kandidat. Potrdila je le, da se bo Juncker s "kandidatom iz Romunije" pogovarjal v četrtek.

Komentarjev 1