Slovenija
1545 ogledov

SMC danes odloča o sodelovanju z Janšo

Zdravko Počivalšek Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška pred odborom DZ za gospodarstvo
Svet SMC bo danes razpravljal o političnih razmerah in po pričakovanjih predsedniku stranke Zdravku Počivalšku prižgal zeleno luč za nadaljevanje pogajanj za vstop v vlado Janeza Janše.

Za konkretnejše sklepe verjetno nimajo še dovolj oprijemljivega v rokah, bi pa lahko bila že bolj jasna naklonjenost oz. nasprotovanje sodelovanju v takšni vladi.

O tem, ali je možno vzpostaviti stabilno in na programu temelječo vlado, je v ponedeljek razpravljal tudi izvršni odbor SMC. O kadrovskih razrezih v morebitni vladi s SDS, NSi in DeSUS pa niso razpravljali, so zatrdili.

Morda se bo tega danes dotaknil svet stranke. Potencialne partnerice naj se sicer še ne bi pogajale o kadrih. A vodja poslancev SMC Igor Zorčič je pred nekaj dnevi opozoril, da je vprašanje, katera ministrstva bodo prevzele posamezne stranke, "zelo pomemben element, ki bo vplival na podporo tej morebitni koaliciji".

V SMC so pričakovano razhajanja glede vstopa v Janševo vlado. V poslanski skupini so enotni, da se pogajajo, a Janša bržkone ne bi prejel vseh poslanskih glasov te stranke.

Prvak SDS je sicer minuli četrtek ocenil, da je, kar zadeva vsebino, možno oblikovati večinsko koalicijo. Gotovo pogovori za zaprtimi vrati ves čas potekajo. Ali bodo stranke uspele najti skupni jezik, pa se bo verjetno nakazalo do prihodnjega tedna, ko ta signal od njih pričakuje predsednik republike Borut Pahor.

Počivalšek se je sicer v torek popoldne odzval tudi vabilu SAB, ki se zavzema za oblikovanje projektne vlade. Vsebine pogovora niso razkrili.

Znano pa je, da se je Počivalšek pred dnevi z dvema poslancema SAB pogovarjal o možnosti sodelovanja z Janševo vlado. V SAB so sicer v ponedeljek zatrdili, da pogovori za vstop v Janševo vlado niso nikoli potekali.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 13:02 19.februar 2020.

    Kozjanski runkl odloča o svoji usodi.

  • kapibara1 11:41 19.februar 2020.

    ŠariĆi ne bo brez službe, se išče: https://www.deloglasnik.si/Zaposlitev/266608/Obdelovalec-lesa-mz/?gclid=CjwKCAiA1rPyBRAREiwA1UIy8EEVkygOksGv8XHtZevDF_sT0rE1FIjq6fLd2wOUEwfott8Vf2g4GBoCfAsQAvD_BwE

  • leonardo 08:00 19.februar 2020.

    Od tega človeka pač ne moreš pričakovati pametne odločitve! Dvomim pa, da so vsi taki!