Slovenija
50 ogledov

SMC-jev Kranjc naj bi lagal, da je obsojenec

koalicijska pogodba Anže Petkovšek
Mariborski kandidat za župana iz vrst SMC Anton Kranjc je bil pred leti obsojen zaradi zlorabe položaja, a je to prikrival javnosti. Stranka se je zavila v molk, objavila je le faksimile Kranjčevega potrdila o nekaznovanosti, kar pa je zaradi časovne oddaljenosti dogodka nerelevantno.

Premier Miro Cerar ima v Mariboru hude težave. Po množičnem odstopu mariborskega članstva iz stranke očitno novo težko breme za stranko SMC pomeni tamkajšnji kandidat za župana Anton Kranjc. 

Kot je razkril Pop TV, je bil Kranjc leta 2006 pravnomočno obsojen zaradi zlorabe položaja, a je to v zadnjih dneh vztrajno zanikal.

"Ne da bi vedel," je tako še danes v objektiv kamere dejal Kranjc na vprašanje, ali je bil v preteklosti res obsojen. So pa na Pop TV pridobili dokumente s sodišča, ki kandidata za župana postavljajo na laž. Kranjc je bil namreč glede na dokumente res obsojen in to še v času, ko je bil zaposlen v SKB banki. Leta 1998 naj bi neki osebi podelil sporni limit v višini takratnih 1,5 milijona tolarjev (12.500 evrov), a je v zameno od iste osebe sprejel milijon tolarjev (8.000 evrov). Obsojen je bil na štiri mesece zaporne kazni s poskusno dobo enega leta. Zaradi pogojne kazni ni nikoli odšel v zapor, leta 2008 pa mu je bila kazen izbrisana iz registra, tako da danes velja za nekaznovanega.

Kranjc je pred dnevi dejal, da je kot edini od 17 kandidatov za mariborskega župana priložil h kandidaturi tudi potrdilo o nekaznovanosti.

Prevzel da je le krivdo drugega

V predvolilni oddaji Planet TV sicer Kranjc ni odgovoril na izrecno vprašanje, ali je bil kdaj pravnomočno obsojen, je pa dejal, da podatki, ki jih navajajo mediji, ne držijo, pač pa da se je zgodil podoben primer, v katerem je prevzel krivdo nekoga drugega in se niti ni udeleževal sodnih obravnav. 

Ko so ga zvečer znova ujele kamere Pop TV, je Kranjc znova zasukal svojo izjavo in dejal, da je pomagal urejati limit brezposelni osebi, za kar da je dobil tudi dovoljenje uprave, a je bil nato vseeno obtožen in obsojen. Zagotovil je, da javnosti ni zavajal in da ostaja kandidat za župana. 

V stranki so se zavili v molk

V SMC je praktično nemogoče pridobiti komentar na zadnja razkritja v povezavi z njihovim kandidatom. Iz službe za odnose z javnostmi se na klice niso odzivali, poslanec Branislav Rajič, ki prihaja iz Maribora, pa se nam je izgovoril, da se je ravnokar vrnil iz tujine in ni seznanjen z zapletom s Kranjcem. Redkobeseden je bil tudi drugi mariborski poslanec Ivan Prelog, vseeno pa je dejal: "Prepričan sem, da bodo šle volitve svojo pot. Verjamem, da bo tako, kot bodo ljudje želeli. Vsak ima svojo vizijo, kaj lahko naredi za Maribor." 

So pa pozno zvečer na spletni strani stranke objavili Potrdilo o nekaznovanosti in da pro njemu ni vložena pravnomočna obtožnica oziroma obsodilna sodba. A ti dve potrdili nimata večje veljave, saj je bil Kranjc zaradi teže in časovne oddaljenosti dokazanega dejanja že pred leti izbrisan iz evidence.

Mariborski SMC v razsulu

Prav nekdanji direktor mariborske bolnišnice, ki so mu ankete doslej kazale na uvrstitev v drugi krog mariborskih županskih volitev, naj bi bil eden poglavitnih krivcev za razkol v mariborskem odboru stranke, ki ga je danes zapustila kar četrtina članov. Zdaj nekdanji člani so predsedstvu lokalnega odbora očitali klientelizem in samovoljnost pri sestavljanju liste za lokalne volitve. 

Komentarjev 6
  • valerijakregar 22:39 03.oktober 2014.

    stranka smc se je zavila v molk.......od sramu ????????ma dajte no !

  • kajpače 22:29 03.oktober 2014.

    ni tako enostavno...evro takrat še ni obstajal....preračunava se na marke in kasneje na evro...komplicirano skratka...

  • mph 20:37 03.oktober 2014.

    No, potem je imel smolo, da je minilo "samo" 8 let, ko se je lotil kandidirat za župana. Drugače pa je totalno teslo, one man band, mobist, ... vedo vsi, ki ga poznajo ali pa poznajo koga, ki ga pozna.