Slovenija
3 ogledov

SMC rekel ne Fištravcu

Slovenija 27.06.13, dr. Andrej Fistravec, zupan mestne obcine Maribor, intervju, Nino Verdnik
SMC zavrnil podpsi koalicijske pogodbe. Zmotila so jih "nerealne obljube".

Kljub dolgotrajnim pogajanjem z mariborskim županom Andrejem Fištravcem in njegovo listo o sodelovanju v mestni koaliciji je mestni odbor SMC danes soglasno zavrnil podpis koalicijske pogodbe. Kot je po seji povedal predsednik lokalnega odbora Andrej Špenga, so se sicer še naprej pripravljeni povezovati za izvedbo ključnih projektov.

Zmotila jih je obljuba 5000 delovnih mest

Največjo vladno stranko na državni ravni, ki ji je bil med drugim obljubljen podžupanski stolček, je zmotila predvsem koalicijska zaveza o 5000 novih delovnih mestih, ki je po njihovem mnenju ni mogoče izpolniti.

V osnutku pogodbe naj bi tako bilo med drugim obljubljeno veliko delovnih mest na območju bodočega logističnega centra, do realizacije katerega pa je še zelo daleč, nova delovna mesta naj bi bila obljubljena tudi na račun Dravskih elektrarn Maribor (DEM) po realizaciji projekta ČHE Kozjak, ki ga zaradi nasprotovanja lokalnega prebivalstva prav tako sploh še niso začeli izvajati, ob tem pa zanj menda sploh ne bodo potrebovali dodatnega zaposlovanja. Vprašljive so tudi obljube glede načrtovanega Data Centra v sodelovanju z azerbajdžanskim kapitalom.

"Koalicijski sporazum smo skozi pogajanje vseeno izboljšali in že na začetku smo želeli, da bi opredeljeval našo skupno vizijo, temeljne cilje, ključne procese po posameznih področjih ter strateško kadrovsko politiko. Niti ena od teh temeljnih točk v sporazumu ni bila opredeljena," je dejal Špenga, ki pravi, da se bo kljub temu v dobro mesta potrebno povezovati.

Šibka koalicija

Ker še vedno niso prejeli niti osnutka proračuna, koalicijski sporazum pa je po njihovem mnenju zasnovan na nerealnih temeljih, formalno v koalicijo ne bodo stopili. Ponujeni podžupanski funkciji se s tem na nek način sicer odrekajo, a če bodo na mestni občini potrebovali njihovo pomoč, so po besedah Špenge vedno pripravljeni pomagati tudi na državni ravni.

Kot zdaj kaže, bo torej Fištravčeva koalicija zelo krhka, saj naj bi imel mariborski župan zagotovljenih le polovico od 46 svetniških glasov. Že pred časom sta vstop vanjo zavrnila SD in ZL, večjih zadržkov že dalj časa nima DeSUS, o sodelovanju so razmišljali tudi v Listi gasilcev, NSi in SMS. Fištravec sicer k pogajanjem sploh ni povabil SDS, Županove liste nekdanjega župana Franca Kanglerja in Liste za pravičnost in razvoj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.