Slovenija
9 ogledov

Smerkoljeva potrjena za novo ministrico

Alenka Smerkolj Anže Petkovšek Alenka Smerkolj
Državni zbor je danes s 53 glasovi za in 19 proti potrdil Alenko Smerkolj za ministrico brez resorja, pristojno za razvoj, strateške projekte in kohezijo.

Smerkoljeva bo tako na tem položaju zamenjala Violeto Bulc, zdaj evropsko komisarko za promet.

Po imenovanju je Smerkoljeva pred poslanci kot svoj cilj izpostavila delovanje v dobro širše skupnosti. Slovenija je z jasnimi cilji, jasnimi pravili in močnimi mrežami po njenem prepričanju lahko uspešna v današnjih razmerah. Verjame tudi, da bomo v Sloveniji uspeli zasnovati razvojno strategijo in najti rešitve, ki bodo državo popeljale k uravnoteženemu in trajnostnemu razvoju.

Smerkoljeva, ki je v kratkem času ministrovanja Bulčeve opravljala naloge državne sekretarke, meni, da mora služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko prispevati k uravnoteženemu, progresivnemu in trajnostnemu razvoju Slovenije, s čimer deli vizijo svoje predhodnice. Za ključni cilj v prihodnjem letu si je Smerkoljeva zastavila pripravo strategije razvoja Slovenije.

Zastavljene cilje je sicer nova ministrica razdelila v štiri stebre in en podporni steber. V okviru štirih glavnih stebrov si bo prizadevala za razvoj, učinkovito porabo preostalih sredstev iz iztekajoče se finančne perspektive 2007-2013, učinkovito koriščenje sredstev v novi perspektivi 2014-2020 in vzpostavitev vladne projektne pisarne za devet strateških projektov, v okviru podpornega stebra pa želi dvigniti zadovoljstvo zaposlenih, službo vlade pa prilagoditi novim izzivom.

Smerkoljeva prihaja iz bančnega sektorja, kjer je po končani fakulteti preživela skoraj 26 let. Do imenovanja za državno sekretarko v službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko 15. oktobra letos je bila zaposlena v Novi Ljubljanski banki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.