Slovenija
22 ogledov

Smetarski turizem se nadaljuje

odlagališče, smeti, smetišče Anže Petkovšek
Odvažanje smeti. Ministrstvo za okolje potrebuje pet mesecev, da ugotovi, kaj delajo občine.

Občine so morale ministrstvu za kmetijstvo in okolje (MKO) do konca marca poročati, kam so lani vozile smeti. A MKO trdi, da bodo te podatke lahko razkrili šele septembra, ko jih bodo natančno pregledali. Prav tako ne razmišljajo, da bi spremenili zakon, ki občinam dovoljuje, da samostojno odločajo o tem, kako bodo zbirali, obdelovali in odlagali komunalne odpadke. Ob hkratnem zapiranju odlagališč se bo tako verjetno nadaljevala praksa prevažanja smeti iz enega konca države v drugega.

Še 30 let dela za okolje

Komunalne službe občin so lani odlagale na 24 različnih odlagališčih, a so nekatera vmes izgubila dovoljenja za obratovanje. To pomeni, da je odlaganje na njih prepovedano. “Nekatera od njih so prenehala odlaganje, a se trudijo znova pridobiti okoljevarstveno dovoljenje,” pojasnjujejo na MKO. Takšnih je pet odlagališč. Na nekaterih so se upravljalci odlagališč pritožili na odločbe o zavrnitvi okoljevarstvenih dovoljenj, a odlaganje na njih kljub temu ne poteka. Gre za štiri takšna odlagališča. “V Sloveniji pa je še 23 odlagališč komunalnih odpadkov, na katerih se je prenehalo odlaganje,” razlagajo na MKO. Na njih upravljalci izvajajo zapiralna dela, ki morajo biti končana do konca leta. Upravljalci morajo nato pridobiti odločbe o zaprtju in še 30 let skrbeti za varstvo okolja na njih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.