Slovenija
1531 ogledov

Smeti na slovenski obali

Smeti ob obali
1/15
I. H.
V morju so že pred dnevi opazili več sto metrov dolg in deset metrov širok pas smeti. Podoba obale je žalostna.

Smeti naj bi proti slovenski obali zanesli tokovi z južnega Jadrana in z ustij večjih rek severnega Jadrana. Odpadke že odstranjujejo.

Po poročanju Televizije Slovenija stiropor, plastične vrečke in drugi odpadki v pasovih plavajo med Strunjanom in Koprom, posamezne kose je morje že naplavilo na obalo. Člani portoroškega Aerokluba, ki so nesnago opazili, so tudi že obvestili pristojne za varovanje morja.

Sektor za varovanje obalnega morja pri upravi za pomorstvo je že od ponedeljka na delu in odstranjuje večje kose, ki bi lahko predstavljali nevarnost za plovbo. Čistilno akcijo med Koprom in Izolo pa so organizirali tudi suparji, poročajo spletne Primorske novice.

Vodja sektorja za varovanje obalnega morja Arturo Steffe je po poročanju Primorskih novic dejal, da je prve plavajoče pasove odpadkov v našem morju opazil v nedeljo in da je ekipa že od takrat na delu. "To je problem celotnega Jadrana. Zdaj so morski tokovi na žalost vse to prinesli k nam. Ne gre za neko novo onesnaženje, ampak za odpadke, ki plavajo že dolgo in krožijo po Jadranu," je povedal.

"Lani in letos pozimi so bile v naši okolici večje poplave, reke pa so smeti počasi pripeljale v morje, verjetno jih je zato toliko," je pojasnil Steffe. Odpadki so res moteči, količine pa po njegovi oceni niso zaskrbljujoče. Največ odpadkov k nam običajno prinese iz ustja reke Pad. Ravno prejšnji mesec so v večji čistilni akciji dodobra očistili izolski in strunjanski del. Zdaj so znova na delu.

"Na morju pobiramo večje kose, ki so nevarni za plovbo. Ob obali je na delu tudi podjetje VGP Drava, aktivirali pa smo tudi direkcijo za vode. Čiščenju so se pridružile tudi civilne iniciative," je naštel Steffe.

V prihodnjih dneh se bodo čiščenju odpadkov na kopnem pridružili tudi delavci komunale in uslužbenci direkcije za vode.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar olor
    olor 07:55 03.maj 2018.

    Administrator, tega jozefb-a ne vidiš, da serje klanfe po komentarjih?

Sorodne novice