Slovenija
27 ogledov

Smeti ostajajo doma

Predlagana podražitev je bila nesprejemljiva, deponija Mala Mežakla pa je najugo Žurnal24 main
Gorje, Bled. Druga deponija namesto podražitve odvoza odpadkov. Zabojniki s čipi.

Občanom Bleda in Gorij ne bo treba seči globlje v žep, kajti odvoz komunalnih odpadkov se ne bo podražil, jih pa od začetka januarja namesto v Ormož vozijo na jeseniško odlagališče Mala Mežakla.

Podjetje Saubermacher je občinama predlagalo podražitev odvoza za dobrih 44 evrov na tono odpeljanih odpadkov. Stroški odlaganja odpadkov bi se tako v Občini Gorje povečali za dobrih 29 tisoč evrov, v blejski pa za skoraj 83 tisoč evrov. “Podražitev so utemeljili s stroškom dodatnega prebiranja odpadkov in višjo ceno, ki jo je postavilo odlagališče v Ormožu. Odločili smo se za iskanje druge možnosti, najugodnejša ponudba pa je bila Mala Mežakla,” je za Žurnal24 pojasnil gorjanski župan Peter Torkar.

Lažji zabojnik, nižja cena
V Ormož so jih vozili od leta 2004, ko so jih na leto prepeljali 3.500 ton, lani pa 2.900 ton. Kot je povedal Mirko Ulčar, direktor Infrastrukture Bled, se količina odpadkov iz leta v leto veča, v zadnjih šestih letih za tisoč ton, a zaradi ločevanja odpadkov jih na odlagališču konča manj. Do zdaj sta občini plačevali 107 evrov za tono odpeljanih odpadkov, po podražitvi v Ormožu bi jih to stalo 151 evrov, za odlaganje na Mali Mežakli pa bodo plačevali po 85 evrov na tono odpadkov, 20-odstotni DDV, okoljsko takso 11 evrov na tono in prevoz. Na deponiji Mala Mežakla naj bi do poletja zgradili sortirnico, sortiranje tone odpadkov pa bo stalo 37 evrov. Z obeh občin na leto odpeljejo dobrih 2.800 ton odpadkov, ki jih na Malo Mežaklo trenutno vozi leški podjetnik Rudi Eržen. “Pripravljamo pa nov razpis za prevoznika,” je pojasnil Ulčar.

V Infrastrukturi Bled so se lotili še projekta čipi, s katerim bodo do konca leta zabojnike za odpadke opremili s čipi in bodo gospodinjstva plačala dejansko količino odpeljanih odpadkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.