Slovenija
7412 ogledov

Stanje obupno: "Bog ne daj, da se zgodi kakšna hujša prometna nesreča!"

Covid-19 na Jesenicah Profimedia
"Ni dovolj kadra, da bi lahko poskrbeli za vse," je opozoril državni sekretar Vindišar in pozval vse, da se izogibajo adrenalinskim športom.

V zadnjih sedmih dneh smo v Sloveniji v povprečju potrdili skoraj tri tisoč primerov dnevno. Trenutno je v bolnišnicah 1168 bolnikov s covidom-19, od tega 283 v enotah intenzivne terapije. Od teh 283 bolnikov je 206 intubiranih. Povprečna starost na intenzivnih oddelkih je nekaj več kot 64 let. 

Petnajst slovenskih covid bolnišnic deluje kot enotna bolnišnica na centralnem nivoju po principu kriznega upravljanja, je povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. V bolnišnicah je za covidne bolnike trenutno na voljo 1020 navadnih postelj, od katerih jih je 87 odstotkov zasedenih (885 postelj). Število razpoložljivih intenzivnih postelj so povečali na 302, prostih pa je le še 6 odstotkov postelj (19 postelj). 

Ves čas poteka prerazporejanje kadra. Bolnišnice aktivno sklepajo pogodbe z drugimi zavodi glede premeščanja kadra. Klinični center Ljubljana ima sklenjen dogovor s 27 zavodi, s čimer so lahko na covid oddelke lahko prerazporedili dodatnih 54 diplomiranih medicinskih sester in 27 srednjih medicinskih sester. Covid bolnišnice so se notranje reorganizirale in na covid oddelke premestile 355 zdravnikov specialistov, 214 zdravnikov specializantov, 913 diplomiranih medicinskih sester in 645 srednjih medicinskih sester. Za pomoč na covid oddelkih so se javili tudi zaposleni pri koncesionarjih, zasebnikih, študenti in dijaki. Vseh prijavljenih, ki so pripravljeni nuditi pomoč na covid oddelkih, je 249. 

"Ta trenutek zagotavljamo 302 postelji v enotah intenzivne terapije in delamo vse, da kapacitete povečamo. Nadaljnja strategija je, da bomo v DTS, kjer so bili prostori za drugo dejavnost, kapacitete povečevali. V prihodnjih dneh bomo akutne paciente umaknili iz DTS, predvsem iz hale E, in tam zagotovili centralno intenzivno enoto, za katero zbiramo kader od povsod. Do konca tedna je treba tam kapacitete povečati za vsaj 15 dodatnih postelj," je pojasnil Vindišar.

"Pri vsakem novem hospitaliziranem mi je težko, še posebej ko zamenja oddelek in ga prestavimo v intenzivno enoto. To so moji sodržavljani, naši znanci, sosedje, sorodniki. Še težje mi je, ko spremljamo dnevno število umrlih. Vsi ti imajo družine. Tukaj so zraven solze in ena sama velika žalost. Odločite se za cepljenje, zaščitite sebe in svojo družino. Solidarnost in zaupanje znanosti so med nami, le najti ju moramo ponovno. Stopiti moramo skupaj združeni proti virusu."

Franc Vindišar, državni sekretar na ministrstvu za zdravje

Covid-19 na Jesenicah | Avtor: Profimedia Profimedia

"Ni dovolj kadra, da bi poskrbeli za vse"

Kapacitete intenzivnih postelj so se v primerjavi s časom pred covidom-10 podvojile. Pred covidom je slovensko zdravstvo razpolagalo z 233 intenzivnimi posteljami. Z reorganizacijo se je število intenzivnih postelj povečalo na 448, kar je 215 več kot pred epidemijo. Poudariti pa je treba, da je za necovidne bolnike na voljo le 146 intenzivnih postelj. "Intenzivna postelja je postelja, ob kateri je ventilator, kup druge opreme, vsaj en zdravnik in štiri medicinske sestre. Ti standardi so danes popolnoma drugačni, saj je ves kader prepolovljen. V prostoru za dve intenzivni postelji sta zdaj tri. Nekateri oddelki so na istih površinah podvojili kapacitete. Z novo posteljo vzamemo kader z drugih oddelkov, pri čemer so najbolj na udaru anesteziologi in internisti," je razmere opisal Vindišar. 

Ko zaposlene premestijo, jih vzamejo z drugega delovišča, kar pomeni, da na prvem delovišču manjka obravnava. Trenutno se nenujni posegi ne izvajajo. "Bojim se, da smo blizu tega, da ne bomo imeli anesteziologa, ki bo uspaval pacienta za operacijo. V tem trenutku ne moremo poskrbeti za večjo prometno nesrečo ali naravno nesrečo, kjer bi bilo večje število ponesrečencev. Ni dovolj kadra, da bi lahko poskrbeli za vse," je opozoril Vindišar in pozval vse, da se izogibajo adrenalinskim športom. 

Skupina strokovnjakov pod vodstvo dr. Romana Jerale je pripravila zbirko vprašanj in odgovor na temo covida-19, cepljenja in učinkov po cepljenju. Vprašanja in odgovori so dostopni na tej povezavi. 

Dogovori s tujino glede kadra še potekajo. Ta trenutek še ni podpisana nobena pogodba, načrtovano pa je, da bi v DTS v Ljubljani prišli dve ekipi iz Italije (ena iz vojske). "Naša želja je, da bi bilo to osebje tu že ta teden, govorimo o približno 30 zdravstvenih delavcih," je dejal Vindišar.

Covid-19 na Jesenicah | Avtor: Profimedia Profimedia

Pričakujejo nova zdravila

V Sloveniji so že na voljo zdravila za blaženje posledic in zdravljenje, vključno z zdravili z monoklonskimi protitelesi in protivirusna zdravila. Zdravilo regeneron se tako uporablja pri tistih, ki imajo povečano tveganje za hospitalizacijo. »Pričakujemo še dve novi zdravili, iz vsake skupine po eno,« je napovedal Vindišar. Prva naj bi bila na voljo že v decembru. 

Poudaril je, da je na trgu izjemno povpraševanje po teh zdravilih, zato si prizadevajo, da bodo na voljo različna zdravila. Nekatera bo Slovenija sama naročala neposredno pri proizvajalcih, druga prek EU naročil. 

Osebe, ki imajo oslabljen imunski sistem in dejavnike za težji potek bolezni, starejše od 65 let, kronične bolnike, sladkorne bolnike, je pozval, naj se čim prej po potrjenem testu PCR posvetujejo s svojim zdravnikom glede uporabe zdravila regeneron. 

Hitreje do testa PCR

Novi pravilnik omogoča hitrejši dostop do testov PCR. Vsi, ki se samotestirajo, lahko s fotografijo testne ploščice, ki mora biti označena z datumom in uro, priloženo osebno izkaznico, naroči na test PCR pri izvajalcih testiranja. Na ta način je bil celoten proces pospešen.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • becar 19:35 24.november 2021.

    Ni dovolj kadra, ker ne sprejemamo niti prostovoljcev z znanji zdravstvene nege. Preverjeno!

  • miho 18:47 24.november 2021.

    O tem, da se naj izogibajo uporabi mobitela med vožnjo ali hojo (to je postalo že skoraj norma, da se hodi ali vozi z mobitelom v roki), pa nič? :o

  • Luksi 17:17 24.november 2021.

    Za to se lahko zahvalijo fašistu in njegovi kupljeni strokovni skupini....