Slovenija
25 ogledov

"Smo poskusni zajčki"

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Poskus ustanavljanja logističnega holdinga je po ocenah sindikatov Luke Koper in Intereurope eksperiment, ki ne bo prinesel nič pozitivnega, zato mu nasprotujejo. "Smo poskusni zajčki," trdi Pečarjeva.

"Če bo vlada vztrajala pri oblikovanju logističnega holdinga, zagotovo ne bomo mirno gledali. V tem primeru se bomo poslužili vseh razpoložljivih sindikalnih načinov boja," je dejal generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije KS90 Peter Majcen.

Magična formula za rešitev, ki jo Sloveniji po Majcnovih besedah ponuja nekdanji prvi mož Deutsche Bahna Hartmut Mehdorn, je po mnenju sindikatov lahko pogoj za še hujše poglabljanje problemov.

Predsednik Sindikata pristaniških delavcev Slovenije KS90 Pavel Lokovšek je spomnil na Mehdornova zagotovila ob obisku Luke Koper in Intereurope, da do združevanja obeh koprskih podjetij s Slovenskimi železnicami ne bo prišlo na silo. "Sindikati smo usklajeni − združevanja ne podpiramo, ker smo izgubili zaupanje v pravno državo, v kateri ni še nihče odgovarjal za storjeno škodo," je poudaril Lokovšek.

Predsednica sindikata v Intereuropi ŠAK KS90 Nevija Pečar je zatrdila, da jih Mehdorn ni prepričal. "Mehdorn v Sloveniji dela neki eksperiment in mi ne vidimo, kaj bi združevanje prineslo pozitivnega. Smo poskusni zajčki in se bojimo predvsem ukinitve delovnih mest," je poudarila.

Poziv Pahorju po dialogu
Sindikati tudi nasprotujejo osnutkom sprememb zakonodaje (novela zakona o železniškem prometu in zakon o družbi Slovenske železnice), ki naj bi predstavljale temelj za preoblikovanje železniškega sektorja. Drago Ščernjavič iz Sindikata državnih organov Slovenije pogreša pomanjkanje dialoga in odzivnosti na pobude sindikatov, zato poziva premierja Pahorja k skupnemu srečanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.