Slovenija
4816 ogledov

"Smo pred velikim izzivom"

Kanin smučišče David Jug Smučišče Kanin.
Nova smučarska sezona je pred vrati.

Združenje slovenskih žičničarjev pred začetkom zimske sezone skrbijo predvsem zasoljene cene elektrike. Po zeleni zimi in dveh letih epidemije bi morala biti letošnja sezona čas, da splezajo nazaj na zeleno vejo, a je neznank še veliko. Smučišča so trenutno pred ogromnim investicijskim ciklom, vlagali bodo v nove naprave, a številni električne energije niso zakupili pravočasno. Zdaj upajo, da jim bo na pomoč priskočila vlada.

Kot je povedala Manuela Božič Badalič, direktorica smučišča Kanin, so o tem govorili tudi z ministrom za infrastrukturo Bojanom Kumrom. "Smo pred velikim izzivom," je poudarila.

Smučišča bodo letos zagotovo obratovala

A strah, da smučišča letos ne bi delovala, je odveč, je prepričan Boštjan Paradiž, direktor smučišča Kope. Gorski turizem v Sloveniji ustvari največ nočitev, multiplikator, ki bi bil posledica zapiranja smučišč, pa bi bil prevelik, da bi si država lahko to privoščila. 

"Z varčevanjem do 10 odstotkov bomo zimo normalno zvozili, država bo zagotovila potrebne energetske vire," je zatrdil. Cena elektrike bi se po vladni regulaciji gibala pod 200 evrov na MWh. 

Pričakujte za 5-10 odstotkov dražje karte

Kakšne pa bodo cene smučarskih kart? "Cen električne energije ne moremo prenesti v prodajne cene kart. Če bi to želeli, bi bile karte dražje za 50 odstotkov, kar bi pomenilo, da ne bi bili več konkurenčni," je poudaril Paradiž. Letos lahko tako pričakujemo le za 5-10 odstotkov dražje karte. "Potrošnik tega ne bo toliko čutil," je prepričan.

Zdaj pričakujejo, da bo vlada oblikovala interventni zakon, ki bi pokril 50 odstotkov podražitev. "Upamo, da bomo s tem pokrili del stroškov, da ne bo to drastično vplivalo na razvoj in obratovanje."

 

Smučarski središči Kope in Golte električne energije še nista zakupili. Pet smučarskih centrov pa je električno energijo zakupilo po neugodnih cenah, tj. več kot 200 evrov na MWh. "Poleti je cena presegla 600 evrov na megavatno uro. Odločitev, da elektrike nismo zakupili že prej, je bila napačna," je priznal Paradiž. So pa investirali v naprave za kurjenje biomase, da bi se izognili višji porabi elektrike. 

"Za obratovanje porabimo 800 megavatnih ur energije letno. Pred časom smo za to odšteli 156 tisoč evrov na leto. Če bi danes kupovali energijo, bi za isto porabo morali odšteti 850 tisoč evrov." 

Manuela Božič Badalič, direktorica smučišča Kanin

Investicije bodo zaključene do novembra 2023

11 gorskih centrov kmalu čakajo velike investicije, del sredstev je evropskih, ki jih bodo počrpali s pomočjo razpisa ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Zaključek investicij pričakujejo do novembra 2023.

Direktor smučišča Krvavec Janez Janša pa je opozoril na okoljevarstvene zahteve in zaplete z ministrstvom za okolje in prostor pred začetkom predvidenih investicij. 60 milijonov evrov evropskih sredstev bi tako lahko izpuhtelo v zrak, če dovoljenj ne bodo dobili. Večinoma gre sicer za nove 4- in 6-sedežnice ter ostale modernejše vlečnice.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar pantani
    pantani 07:54 06.oktober 2022.

    Vsi bi radi cuzal državo,banda nesposobna!!!

  • Kmodri 22:45 05.oktober 2022.

    Če bodo redukcije, pričakujem, da se najprej zapre smučišča, ki niso življenjsko nujna!

  • 4krogci 18:52 05.oktober 2022.

    Kaj pa iziv, da boste mogli decembra 2023 zapret vrata ker nebo obratovalnega dovoljenja…to pac ne igra nobene vloge kajne??? Pa tud ce dobite danes dnar…kaninsko vreme ne dopusca izgradno nove zicnice v tko kratkem casu…sepravi v vsakem primeru se ...prikaži več vrata zaprejo…. sam naj tazadn ne pozabi zapret luci, da nebo previsoka poloznica!