Slovenija
24 ogledov

“Smo žrtev države”

Gasilci, domačini, civilna zaščita in vojska so stopili skupaj in poskušali reši Žurnal24 main
Očitki državi. Nič ni storila, da bi obvarovala vasi Loče, Krška vas in Malence.

Vse bolj imamo občutek, da smo namerno žrtvovani kot razlivna površina za Slovenijo,” je v imenu poplavljenih predelov brežiške občine na izredni seji sveta regije Posavje dejal brežiški župan Ivan Molan.

Žalostni podatki
Ljudje razmišljajo, ali je ta država humana, je solidarna, da namerno žrtvuje tri vasi in jih ne želi zaščititi?” se sprašuje. “Šeststo hektarov zalitih polj, 240 gospodinjstev pod vodo, 50 jih je imelo vodo v bivalnih objektih, pohištvo jim je razpadlo, parket se dviga, odneslo jim je prašiče in kokoši, na vrata pa trka zima,” je žalostne podatke nizal Molan in se spraševal, kako bodo ti ljudje preživeli. Če bi danes na sejo sveta prišel minister Roko Žarnić, bi si vse to lahko ogledal v živo.” Nihče v vladi nima tako trdega srca, da ga ta nesreča ne bi ganila,” je prepričan brežiški župan.

Poziv vladi
Glede na vnovične poplave zahtevamo, da vlada v 30 dneh sprejme terminski plan vseh dejavnosti, vezanih na gradnjo hidroelektrarn na spodnji Savi,” so apel državi poslali z izredne seje sveta regije Posavje, ogorčeni, ker se vabilu ni odzval noben predstavnik ministrstva. Posavci so prepričani, da bi zgrajena veriga Posavje obvarovala pred poplavami. Kot primer so navajali Sevnico, kjer so bile letošnje manjše poplave predvsem posledica dviga podtalnice. “Pričakujemo, da bo vlada imenovala komisijo, ki bo spremljala potek gradnje verige, ki naj bi bila dokončana do leta 2015,” upa predsednik regijske komisije, ki spremlja gradnjo hidroelektrarn, Niko Galeša. A o tem dvomi že prvi mož Hidroelektrarn na spodnji Savi Bogdan Barbič:Da bi bila veriga zgrajena leta 2015, skoraj ni možno.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.