Slovenija
57 ogledov

Smrad jih bo prignal na ulico

cisterna vesna žišt
Gnojevka. Gostilničar bo šel v tožbo, podpisniki peticije pa na protest.

Odkar po Črnomlju iz Bioenergove bioplinarne in prašičje farme Stariha neznosno smrdi, ima Saša Kadragić v svojem Tik tak caffeju 40-odstotni upad prometa. "Gostje odhajajo, teraso, ki je zdaj, v lepem vremenu, še kako privlačna, imam prazno," nam je povedal Kadragić, ki se bo podal pravico iskat na sodišče.

Ob edini dohodek

Vložil bo odškodninsko tožbo, saj je v nakup lokala pred petimi leti, kot je dejal, veliko vložil, potem pa je pred tremi leti začelo smrdeti in gostov je od takrat vse manj. "Kmet Stariha pravi, da je prašičereja njegov edini vir dohodka, ob tem pa ne razume, da prav on nekaterim družinam jemlje njihov edini vir dohodka. Poleg tega so naše nepremičnine povsem razvrednotene," pravi Kadragić.

Pozivi brez učinka

Spoštljivo in kulturno pozivanje pristojnih k ukrepanju ne zaleže, ugotavljajo v belokranjskem okoljskem gibanju Proteus. "Slovenija nima predpisov proti smradu in inšpekcija tako ne pravne podlage za ukrepanje," pravi Niko Šuštarič iz gibanja. A smrad še zdaleč ni edini, ki jih skrbi. V tej dolgotrajni suši je še večja nevarnost onesnaženja podtalnice, saj zaradi razpok gnojevka hitro prodre v globine že tako nizkega belokranjskega krasa, pojasnjuje Šuštarič.

"Ker rešitve ni od nikoder, bomo razvoz gnojevke preprečili fizično in na območju bioplinarne organizirali protest," napoveduje Šuštarič. Zahtevajo pa tudi, naj Franc Bogovič, minister za kmetijstvo in okolje, čim prej obišče Belo krajino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.