Slovenija
35 ogledov

Smrad se da preprečiti

Črnomelj Jerca Božič Kranjec
Gnojevka. Obstajajo dodatki, ki močno zmanjšajo smrad, a nekaj stanejo.

"Zdaj vemo, da ni zares nujno, da se Črnomaljci dušimo v tem smradu," je iz odgovora Kmetijsko-gozdarskega zavoda Novo mesto o gnojevki iz prašičje farme Stariha in bioplinarne razbrala Mojca Čemas Stjepanovič, županja Občine Črnomelj.

"Imamo primere iz prakse, ko na prašičerejskih kmetijah uporabljajo dodatke, ki izboljšujejo lastnosti gnojevke in zmanjšujejo smrad," je v pismu navedel Stane Bevc, strokovnjak za živinorejo z omenjenega zavoda. Raziskave so, kot je pojasnil, izvedli na dveh kmetijah in ugotovili močno zmanjšan smrad pri polivanju te gnojevke na kmetijske površine.

A kaj ko stane

Ko je županja tovrstne pripravke omenila Jožetu Starihi, lastniku farme Stariha, ji je ta, kot je navedla, odgovoril, da jih pozna, a da so dragi. "Obstajata pripravka, ki seveda nekaj staneta; eden je cenejši, drugi nekoliko dražji, vendar ne gre za enormno ceno," nam je povedal Bevc, "a kmetu se vsak dodaten strošek pozna in v prireji si lahko kmalu v negativnih številkah."

"Upam, da bodo ustrezne inšpekcije ali ministrstva lastnikom zdaj naložili, naj ukrepajo tako, kot je prav," je dejala Čemas Stjepanovičeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.