Slovenija
54 ogledov

Smradu nočejo več

Za dosego zahtev želijo delovati v razumnih mejah, državljanske nepokorščine se Žurnal24 main
Cerod. Okoličani, zdaj organizirani v civilno iniciativo, zahtevajo odpravo smradu.

"Zahtevamo odpravo smradu, ki se od lanskega poletja prekomerno širi z deponije," pravi Zdenko Antončič, predsednik novoustanovljene Civilne iniciative (CI) za čisto okolje in zdravo življenje.

               75
tisoč ton smeti so lani na Cerod pripeljali iz drugih občin, iz občin ustanoviteljic 64 tisoč ton.

Pod to in še druge zahteve po omejitvi količine odpadkov, pripeljanih na Cerod, ter preprečitvi dovoza odpadkov iz drugih krajev Slovenije sta se podpisala 1.002 krajana iz 13 vasi na šentjernejski 
strani Ceroda.

Ko zapiha veter
Uresničitev zahtev bodo poskušali najprej doseči s pritiski na inšpekcije ter z beleženjem smradu v okolici deponije. "Ne smrdi namreč samo takrat, kot to pokaže roža vetrov na vrhu Ceroda, saj so sto metrov nižje, na dnu deponije, zračni tokovi drugačni in pri nas smrdi, če na vrhu to zabeležijo ali ne," pojasnjuje Antončič.

Alojz Turk, direktor Ceroda, na očitke odgovarja, da ne pozna deponije, na kateri ne bi smrdelo. O dnevnem prekrivanju smeti, ki ga CI zahteva, pravi, da ni potrebno oziroma odpadke prekrijejo takrat, ko njihova količina doseže kritično mero.

Želja po renti?
Ker so zaradi smradu in pogleda na deponijo njihove nepremičnine razvrednotene, se bodo, kot pravi Antončič, posvetovali tudi s pravniki. "Če kdo od nas želi prodati parcelo, se vse konča, ko kupci, ki pridejo, zavohajo smrad," navaja Antončič.

Turk je prepričan, da se za delovanjem CI skriva želja po renti, zato opozarja na sklep sveta županov Ceroda, da novih odškodnin ne bodo izplačevali. "Te bi lahko bile le na račun obstoječih, se pravi zmanjšanja tistim, ki jih dobivajo zdaj," sklene Turk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.