Slovenija
23 ogledov

Smrt in rojstvo sta nuji

Na največjem mejnem prehodu na jugu Evrope je bila zaradi stavke dolga kolona vo Žurnal24 main
Stavka. Stranke je v glavnem niso opazile, izjema je meja, kjer so vozniki čakali po sedem ur.

“Vsak dan vozim na tej relaciji, po navadi zato, kar peljem skozi, danes pa stojim že dve uri,” je bil malce nejevoljen tovornjakar Radovan Verzelak iz Žalca, ki je obstal v koloni na mejnem prehodu Obrežje.

7 ur so nekateri čakali na prehod meje na Obrežju.

“Stavko podpiramo; če se ljudje potegujejo za višjo plačo, smo za,” je na istem mejnem prehodu Slovence podpiral Velibor Tešć iz Bosne. Proti koncu dneva so tovornjakarji na meji stali tudi po sedem ur, nihče izmed čakajočih pa ni znal povedati, kaj delajo cariniki in policija, da gre vse tako počasi.

Vpisovali rojstva in smrti
“Stavkamo, kljub temu pa opravljamo nujne naloge, največ s področja notranjih zadev,” je povedala Alison Teodorovič z Upravne enote Brežice. “Tudi matični urad nemoteno dela, tako da novorojenčke vpisujemo v matično knjigo in opravljamo procedure v zvezi s smrtjo,” je ponazorila, kaj so nujne zadeve.

Center za socialno delo. “Nimamo časa niti razmišljati o stavki, saj smo tako kadrovsko podhranjeni, da moramo delati celo prek polnega delovnega časa,” je povedala Marjana Sečen iz Krškega. Podobno je bilo na drugih posavskih in dolenjskih centrih.

Policija. Da je policija stavkala, kaže tudi to, da tiskovni predstavnik Policijske uprave Krško Robert Perc ni bil dosegljiv, čeprav je sicer vedno na voljo novinarjem.

“Večinoma so stranke tolerantne, neka gospa pa se je zelo razjezila in kričala na nas. Poskušali smo ji dopovedati, da imamo tudi mi pravico do stavke,” je dejala Teodorovičeva. “Stavkamo tako, da delamo,” je bila kratka krška načelnica Lidija Božič, podobno je bilo v Sevnici in Novem mestu.

So pa stavkali na črnomaljski upravni enoti, kjer so imeli pomisleke glede izplačila nadomestila. “Nabor nalog je velik in zaposleni upravičeno pričakujejo, da bodo dobili nadomestilo,” je pojasnila načelnica Mojca Čemas Stjepanovič.

Običajno čakanje
“Pri zdravniku sem čakala tako dolgo kot po navadi, zato ne vem, ali vsak dan stavkajo,” je bila pikra občanka, ki ne želi biti imenovana.

V zdravstvenih ustanovah v bistvu niti zaposleni, ki smo jih priklicali po telefonu, niso natančno vedeli, ali stavkajo ali ne. “Direktor brežiške bolnišnice Levojevič ne želi dajati izjav,” so dejali v njegovem tajništvu. “Za zdravstvo so bila priporočila, naj ne stavkamo, zato se naši delavci za stavko niso odločili, čeprav jo podpirajo,” je pojasnila direktorica novomeškega zdravstvenega doma Milena Kramar Zupan. Po besedah direktorja Damijana Blatnika so v krškem zdravstvenem domu včeraj opravili 99,9 odstotka vseh storitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.