Slovenija
158 ogledov

Smrt je še vedno tabu

Pogreb Shutterstock
Smrt. Konec življenja je za Slovence še vedno tabu. Pri nas le malo pogrebov "po meri človeka".

Tabu smrti bodo razbijali v Gornji Radgoni, kjer bo od danes do nedelje potekal mednarodni sejem pogrebnih in pokopaliških dejavnosti Post viva.

Sodeluje 50 razstavljavcev iz sedmih držav. "Predstavila se bo pogrebna oprema (krste, žare), pogrebna vozila, oprema za pokopališča in vežice, kamnoseški izdelki, cvetličarski izdelki, ozvočitve za pogrebnike, glasba za pogrebe, spominki, stroji za pokopališka dela in vzdrževanje, gravirni stroji, oblačila za pogrebna podjetja, institucije, društva," nam je pojasnil projektni vodja sejma Post viva Boris Nicolas Erjavec.

Del sejma bo namenjen stroki, del pa bo zanimiv tudi za javnost in  "vse tiste, ki se srečujejo z žalovanjem, strahom in skrbjo ter bi radi delili svoje poglede in prisluhnili zgodbam in nasvetom drugih. Predstavil se bo tudi pomen slovesa pred upepelitvijo, ki je pereča tema v stroki in v tujini  že nekaj samoumevnega, v Sloveniji pa še ni povsod uveljavljeno," je še pojasnil Erjavec.  Predavanja in okrogle mize bodo potekale tudi na temo duhovnih vsebin: posmrtnih izkušnjah, srečevanju s smrtjo, žalovanjem, soočanju z boleznijo in umiranjem ...

O tem pa ne govorimo

"Ni pa sejem namenjen zgolj za tiste, ki se srečujejo s smrtjo, ampak tudi za vse ostale, saj je namen sejma tudi detabuizacija te teme," poudarja Erjavec.

Z njim se strinja Elvina Babajić iz Pogrebnih storitev Babajić: "Smo zelo zaprti, kar se tiče tega. Potrebnega bo še veliko časa, da se zadeve premaknejo v drugo smer. V tujini, npr. v Skandinaviji, začnejo že zelo mladi vplačevati za pogrebne stroške. Naša mentaliteta je še popolnoma drugačna. Trudimo se vnašati nove pristope in storitve."


Podobni kot jajce jajcu

"Žarni pogrebi prednjačijo že kar nekaj let, le 30 odstotkov je klasičnih pogrebov," nam je povedala Babajićeva – v urbanih središčih je odstotek žarnih pogrebov še večji: "Vse več je povpraševanja po raztrosu. Nedavno smo imeli raztros na Blejskem jezeru. Raztrosi imamo na vikendih, na domačih parcelah, v gozdu. Pogosto se Slovenci, ki živijo v tujini, odločijo za raztros pepela. V tujini je to nekaj povsem normalnega, Slovenija pa še zaostaja kar se tiče svetovnih trendov."

Tako kot pri marsičem za časa življenja, Slovenci ostajamo tradicionalni tudi na zadnji poti. "Opažam, da so si pogrebi pri nas zelo podobni. Zelo malo je pogrebov po meri človeka. Z raztrosi se tudi to  premika naprej," pove sogovornica in opozori na zastarelo zakonodajo, ki med drugim prepoveduje imeti žaro doma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.