Slovenija
43154 ogledov

Smrt Slovenke, ki je vplivala na generacije

Sveča Profimedias
Dočakala je lepo starost.

Marlenka Stupica | Avtor: Wikipedia Wikipedia
Iz Mladinske knjige so sporočili, da je umrla akademska slikarka Marlenka Stupica, ki je svoje življenjsko ustvarjanje posvetila ilustraciji in močno vplivala k uveljavitvi te likovne zvrsti. Rojena je bila leta 1927.

Ilustrirala je vse znamenite pravljice od bratov Grimm do Andersena, pa tudi dela domačih avtorjev od Otona Župančiča do Ele Peroci. V njenem obsežnem opusu so tudi podobe iz Ostržka, Trnuljčice, Mehurčkov, Pike Nogavičke in drugih knjig. V letu 2010 je pri založbi Mladinska knjiga izšla antologija Drevo pravljic, v kateri je izbor nepozabnih pravljic in pesmic z njenimi podobami.

Z založbo Mladinska knjiga je sodelovala več kot 50 let, od leta 1948, ko je ilustrirala Uganke Otona Župančiča. Ilustrirala ali opremila je več kot 100 otroških slikanic in knjig, sodelovala pa tudi z revijama Cicido in Ciciban.

Marlenka Stupica je slikarstvo študirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorjih Francetu Miheliču in Gojmirju Antonu Kosu. Diplomirala je leta 1950 in se posvetila ilustratorstvu. Od njene očetove mame Ane Muck brat je bil Maks Fabiani, ki jo je spoznal z risanjem in pohvalno ocenil njene prve risbe.

Poročena je bila s slikarjem Gabrijelom Stupico, s katerim sta imela hčerko, ilustratorko Marijo Lucijo. Ilustratorka je tudi vnukinja Hana.

Kajetan Gantar Slovenija Umrl akademik in velikan slovenskega prevajalstva boris cipot Slovenija Umrl znani slovenski novinar

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • diaz 00:47 18.junij 2022.

    Pozdravljeni, ponudba posojila med resnimi in poštenimi posamezniki v 72 urah. Za vse vaše finančne težave sem vam še naprej pripravljen pomagati. moj kredit je odprt za posameznike in podjetja, ki so sposobni spoštovati pravico do financiranja in pogodbo, ki ...prikaži več jo bomo morali podpisati. kontaktirajte me po e-pošti: pecniksuzana0@gmail.com

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 16:16 17.junij 2022.

    Moje spoštovanje gospe in sožalje svojcem. Odraščal sem s pravljicami z njenimi ilustracijami. Vedno bom.imel lepe spomine.