Slovenija
205 ogledov

Smrt v gorah

Reševanje na Kofcah Žurnal24 main Simbolna slika
Tudi v letošnjem poletju so slovenske gore zahtevale smrtne žrtve: nesreč s tako tragičnim izidom je bilo deset, vseh nesreč pa 290. Največkrat nesrečam še vedno botruje nepripravljenost.

Kar v 58 primerih je nesreči botroval zdrs, 35 nepoznavanje terena in v 30 telesna nepripravljenost. Žal so gorski reševalci iz gora pripeljali 10 mrtvih planincev, 12 pa jih je umrlo pri drugih aktivnostih, ki se dogajajo v gorskem okolju, navaja Planinska zveza Slovenije.

Konec avgusta že nevarnosti podhladitve

V gorskem svetu avgusta že veljajo večje nevarnosti zaradi vremena; dnevi postajajo krajši, večja je verjetnost za nastanek popoldanskih neviht, vse pogosteje lahko presenetijo nizke temperature ter tudi sodra in sneg.

Gorski reševalci so tako v kratkem obdobju sodelovali v desetih intervencijah, kjer so se posamezniki podhladili. "Lepo in sončno jutro se v gorah kaj hitro spremeni v pravi zimski dan s snegom in mrazom. Neprimerna oblačila, kot so kratke hlače, kratka majica in po možnosti brez nahrbtnika, v katerem mora vedno biti osnovna planinska oprema vključno s toplimi, zaščitnimi oblačili, kapo in rokavicami, so lahko vzrok za hujšo obliko telesne podhladitve in celo smrt, sploh v primeru, da se planinec ne more gibati," opozarjajo pri Planinski zvezi Slovenije.

Sončen dan kaj hitro lahko za marsikoga postane prevroč, sploh če je prisotna sopara, ki je povezana z nastankom nevihtnih oblakov. Včasih prevelika telesna teža, pomanjkanje splošne kondicije in po možnosti prikrite ali znane kronične bolezni (sladkorna bolezen, povišan krvni tlak, težave s srcem, onkološke bolezni in onkološki bolniki po kemoterapiji, borelioza …), ki so v dolini obvladljive in posameznik z njimi normalno živi, lahko v gorah postanejo nevarne in pogosto tudi smrtne.

Gorski reševalci so v letošnjem letu zaradi težav s srcem posredovali v sedmih primerih, v štirih je bilo oživljanje neuspešno. Pri tem lahko spomnimo, da je že kar nekaj planinskih koč opremljenih z avtomatskim defibrilatorjem, kar je objavljeno tudi na spletni strani Planinske zveze Slovenije pod rubriko Planinske koče.

Pri planinskih kočah je treba še poudariti, da so v času glavne planinske sezone obremenjene in ni nujno, da imajo proste kapacitete za prenočevanje. Zato je treba pred večdnevnim odhodom v gore poklicati oskrbnike in urediti rezervacijo (jo tudi preklicati, če pozneje turo odpovemo).

Kaj storiti v primeru nesreče?

Če pride do nesreče, ostanite mirni. Poskrbite za svojo varnost, varnost ostalih udeležencev ture in varnost ponesrečenega. Pokličite številko 112 ali v primeru slabega signala na to številko pošljite kratko sporočilo (brez črk č, š, ž, saj je v tem primeru sporočilo kot MMS). Center za obveščanje bo o dogodku obvestil gorske reševalce, ki bodo z vami navezali stik. Varčujte z baterijo in ne kličite po nepotrebnem, saj bo telefon v določenih trenutkih pomemben stik z gorskimi reševalci.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.