Slovenija
3621 ogledov

Smrtne žrtve in poškodbe zaradi pirotehnike

Pirotehnika
"Najdaljša noč v letu je za mariborske policiste minila v znamenju nepravilne rabe pirotehničnih sredstev," nam je sporočila tiskovna predstavnice Policijske uprave (PU) Maribor Anita Kovacic Celofiga.

Opravili so oglede kar šestih požarov. "V večini primerov je bil vzrok požara najverjetneje povezan z nepravilno rabo pirotehničnih sredstev," pravi in dodaja, da so bili okrog pol enih zjutraj obveščeni o dveh poškodbah zaradi pirotehničnih sredstev.

Bolnišnico sta morala po njenih navedbah obiskati 30-letnik s poškodbo roke in 22-letnik s poškodbo očesa. 

"Ker bodo nekateri pirotehnična sredstva najverjetneje uporabljali tudi danes, jih pozivamo k pravilni in uvidevni rabi. Ob tem poudarjamo, da je uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, dovoljena le še danes," opozarja. 

Petarde so bile krive za obisk bolnišnice tudi v Ljubljani, sporočajo z Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. V Urgentnem kirurškem bloku Kirurške klinike UKC Ljubljana so od 7. ure 31. decembra do 7. ure prvega januarja pregledali in oskrbeli 153 poškodovancev, od tega sta se dva pacienta poškodovala s pirotehničnimi sredstvi.

Prebil steklo in zanetil požar 

"Gorenjski policisti so preko vikenda obravnavali večje število prijav kršitev javnega reda. Največ, kar dve tretjini, jih je bilo povezanih  z rabo pirotehnike na javnih krajih," nam je javil predstavnik za odnose z javnostmi PU Kranj mag. Bojan Kos. Večinoma je šlo za motečo, pretirano in nepravilno rabo petard in raket, ki se v treh primerih ni zaključila samo s pokom ampak z materialno škodo.

V soboto zvečer je pirotehnika po njegovih navedbah v Bohinjski Bistrici prebila steklo na stanovanjskem objektu in v  notranjosti povzročil požar, ki so ga pogasili lastniki. "Zagorelo je v času odsotnosti lastnikov, ki so se domov k sreči vrnili še preden se je požar razširil po objektu," pravi. 

Dodaja, da je v nedeljo okoli 19. ure v Mojstrani petarda poškodovala dve okni na stanovanjski hiši, v noči na ponedeljek pa je zelo verjetno zaradi nepravilno odložene uporabljene pirotehnike na območju Železnikov zagorel starejši kozolec.

V Nemčiji tudi smrtne žrtve

Petarde pa so v Nemčiji terjale kar dve smrtni žrtvi. V zvezni deželi Brandenburg sta umrla moška, stara 35 in 19 let, ki sta jima v obraz eksplodirali petardi.

Komentarjev 1
  • LEDENA8 18:38 01.januar 2018.

    Bravo za vse tiste,ki ste scefrani od pirotehnicnih sredstev.Iskrene cestitke.