Slovenija
47 ogledov

Smrtno nevarna cestišča "se popravljajo v najkrajšem možnem času"

Cesta Bresternica - Gaj nad Mariborom
1/4
bralec Tomaž Bartol
V začetku julija je sedemletna kolesarka umrla zaradi hudih telesnih poškodb, ki jih je utrpela zaradi padca na neurejeni bankin. Tudi drugod po Sloveniji pa so ceste vse drugo kot varne.

Huda nesreča deklice na cesti Vojnik–Šmartno v Rožni dolini v naselju Konjsko, ki je med vožnjo s kolesom zapeljala v večjo udarno jamo na neurejeni bankini in zaradi hudih poškodb umrla, je vznemirila slovensko javnost. Cesto, ki je tragično terjala mlado življenje, je bila po informacijah vzdrževalca Vo-Ka Celje popravljena nekaj dni kasneje, po državi pa je še vedno mnogo cest, ki so zaradi "preluknjanega“ cestišča zelo nevarne.

V naše uredništvo je tako prispelo sporočilo zaskrbljenega bralca, ki je opozoril na slabo stanje cestišča na cestni povezavi med Bresternico in Gajem nad Mariborom, relacijo, ki je priljubljena tudi pri kolesarih. "Za kolesarje je cesta smrtno nevarna, saj so bankine na veliko mestih popolnoma uničene, pravzaprav je takšno tudi cestišče, na katerem so razpoke mestoma tako velike, da se vanje zlahka ujame kolesarska guma, še posebej, kadar se mora kolesar umikati drugim vozilom. Umik kolesarja na bankino je marsikje sploh nemogoč, saj pomeni gotov padec. Paradoks pri vsem tem pa je, da je ta cesta del oglaševanih kolesarskih tras v okviru Mestne občine Maribor in je število kolesarjev na tej cesti res veliko,“ upozarja naš bralec Tomaž Bartol in dodaja, da je že večkrat o slabem stanju cestišča opozoril Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo in Mestno občino Maribor (MOM).

Za odgovore smo se obrnili na Mestno občino Maribor (MOM), ki priznava "manjše nepravilnosti“ med drugim slabo stanje bankine in asfaltne prevleke. Nepravilnosti naj bi koncesionar v najkrajšem možnem času odpravil, kdaj bo to, pa MOM natančneje ni razjasnila. Prav tako dodaja, da "ne gre za kolesarsko povezavo, temveč za predloge kolesarjenja na našem območju“ in opozorila, da "vozniki koles sami izbirajo poti za kolesarjenje ter morajo razmeram na cesti prilagoditi vožnjo in hitrost".

PREBERITE TUDI:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.