Slovenija
39 ogledov

Smrtno nevarna in popularna Mad Cat

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
"Nora mačka" ali "mijav-mijav" je slovensko ime nove droge, ki se je v pol leta hitro razširila po Evropi. Njen učinek je podoben kokainu in ekstaziju.

Mad Cat (slovenski prevod: nora mačka) je legalna droga, ki jo lahko kupite prek interneta. Kot so nam dejali v DrogArtu, gre za mefedron, ki ga v Angliji slengovsko imenujejo "meow meow". Zavedajo se, da je prišel tudi že k nam, nimajo pa podatkov, v kolikšni meri ga Slovenci uporabljajo. "Dejstvo pa je, da je zelo lahko dostopen," priznava Barbara Purkart iz DrogArta.

Mednarodne organizacije so to drogo prvič zasledile v drugi polovici lanskega leta. Prodaja se kot prašek za snifanje ali kot sredstvo, topljivo v pijači.

Velika Britanija: mefedron se na internetu prodaja kot rastlinsko živilo, stane pa le dva funta.

Najbolj množično ga izdelujejo na Kitajskem. Njegova moč se pokaže v močnem občutku evforije brez halucinacij. Znano je tudi, da ljudje po zaužitju mefedrona postanejo bolj odprti oziroma zgovorni, izgubijo pa občutek lakote. Simptomi so vidni v razširjenih zenicah, rdečici, srbenju in močnem potenju. Ena doza učinkuje od tri do štiri ure. Maček, ki sledi naslednji dan, ni pretirano hud, nad čemer so seveda uporabniki navdušeni.

Hrvatje so ga že prepovedali
V Veliki Britaniji je mefedron v kombinaciji z alkoholom in marihuano že povzročil nekaj smrtnih žrtev, največ seveda med mladimi, starimi od 18 do 24 let. Mefedron sicer predstavlja zelo hudo obremenitev za srce, a številne privlači ravno dejstvo, da je tako enostavno dostopen.

"Pri nas je še legalen, ponekod v Evropi pa so ga že prepovedali. Na Hrvaškem denimo ni legalen," še pravi Barbara Purkart.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.