Slovenija
20 ogledov

Smrtno nevarni travniki in gozdovi

Borut Hočevar (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Če imamo za nov stadion, bomo menda napraskali tudi za brezplačno cepljenje.

Iz Hrvaške so prihajale grozljive informacije: bolniki z diagnozo klopnega meningitisa v komi, njihova življenja so ogrožena. Če se bo izkazalo, da je diagnoza pravilna, bomo morali novo dejstvo upoštevati tudi pri nas.

Kako?
Prvič in predvsem z okrepljeno previdnostjo. Neredko smo namreč površni in nepremišljeni, ko se gibljemo po območju klopov, šlampasti pa smo tudi pozneje pri pregledu morebitnih ugrizov.

Nekateri pa tudi pri iskanju zdravniške pomoči. Prav na to opozarjajo poročila iz Hrvaške: nekateri oboleli so k zdravniku prišli prepozno.

Drugič, cepljenje. Za letošnje poletje je najbrž že prepozno, velja pa si zapomniti za prihodnje leto. Če se bo izkazalo, da so lahko posledice ugriza klopa tako strahotne, kot navajajo v prvih informacijah, bo zanimanja za cepljenje več kot do zdaj.

Cena življenja. Stroški cepljenja so 90 evrov, kar za marsikoga ni zanemarljiv znesek. V družinah z več otroki se nezanemarljiv znesek hitro nakopiči. Otroci iz takšnih družin neredko preživijo veliko časa v naravi in so zato bolj ogroženi kot edinci za računalniki.

Če se bo izkazalo, da so klopi res smrtno nevarni, bo treba razmisliti o širitvi pravice do brezplačnega cepljenja proti klopnemu meningitisu. Klestenje zdravstvenih izdatkov pri tem ne bi smelo biti izgovor.

Ne nazadnje: če imamo za nov stadion, bomo pa menda ja napraskali še za nekaj cepiva zoper nevarno bolezen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.