Slovenija
8842 ogledov

SMS sporočilo, ki vas lahko reši hujših težav

mobilni telefon pametni telefon telefon
Tako enostavno lahko sami poskrbite za dodatno varnost in imate nadzor nad svojim denarjem.

Ker nikoli ne veste, kje lahko naletite na prevarante, je nujno, da poskrbite za varnost tako pri spletnem nakupovanju kot tudi, ko ste v tujini. Večina bank svojim komitentom ponuja več možnosti, kako poskrbeti hitro in enostavno, da imate stvari pod kontrolo. 

Pred odhodom v tujino običajno ljudje pri svojih bankah preverjajo, kako je z dvigom limita na njihovih karticah, s katerimi karticami je mogoče plačevati na izbrani destinaciji, na kaj naj pazijo pri plačevanju v državah, kjer nimajo evra, pa tudi koliko gotovine je smiselno imeti s seboj. Vse banke komitente opozarjajo, naj bodo pozorni, s katero kartico v tujini opravljajo dvige gotovine. Ugodnejši so namreč dvigi s kartico osebnega računa, saj je provizija za dvig gotovine nižja kot pri dvigu s kartico z odloženim plačilom Mastercard ali Visa. Slednji je bolj smiselno uporabljati za plačevanje na prodajnih mestih, kjer pa je pomembno, da izberejo plačevanje v lokalni valuti, s čimer se izognejo tečajnim razlikam, ki nastanejo pri pretvorbi valut. 

Debitna kartica Mastercard | Avtor: Mastercard Mastercard

Obvestijo vas kar prek sporočila

Posamezniki lahko za varno poslovanje z denarjem veliko storijo sami, pri tem pa so jim v pomoč lahko tudi nekatere storitve, ki jih ponujajo banke. Ena najbolj uporabnih rešitev je SMS obveščanje o stanjih, izvedenih transakcijah, poslovanju s karticami in drugih spremembah na računih, kot so potek limita, depozita itd. Če nenavadno aktivnost zaznate hitro, imate večje možnost, da preprečite morebitno nadaljnjo zlorabo vaših sredstev.

"S storitvijo Varnostni SMS si stranka zagotovi še višjo varnost poslovanja s plačilno kartico in nadzor nad porabo, saj ob večini plačil doma, v tujini, na spletu ali ob dvigu na bankomatu prejme sporočilo z obvestilo o transakciji na njenem računu. Storitev Varnostni SMS je mogoče vklopiti za eno ali več kartic. Imetnikom osebnega računa omogočamo tudi SMS obveščanje o poslovanju na računu in s tem popolno preglednost nad vsemi spremembami, ki se na računu zgodijo. Za imetnike paketa Komplet so stroški te storitve vključeni v mesečni strošek vodenja paketa," pravijo v Novi KBM. "Storitev Varnostni SMS si lahko stranka vklopi v kateri koli poslovalnici Nove KBM ali prek svoje spletne oz. mobilne banke, pa tudi v kontaktnem centru na telefonski številki 080 17 70, dosegljivi od ponedeljka do petka med 8. in 19. uro." Storitev Varnostni SMS vklopijo v roku 24 ur od oddaje naročila. 

mobilni telefon | Avtor: Profimedia Profimedia
V NLB prek SMS-sporočil obveščajo o uporabi kartice in o stanju na računu. Tako SMS-Alarm kot SMS-Opomnik lahko stranke prejmejo kjer koli, tudi v tujini, neodvisno od mobilnega operaterja ter storitev vklopijo ali izklopijo kadarkoli želijo. SMS-Alarm je namenjen imetnikom kartic BA Maestro, debetna Mastercard, kartic z odloženim plačilom Mastercard, Visa ali Karanta. V kakšnem primeru želi stranka biti obveščena o uporabi kartice, se odloči stranka sama, o nenavadnem dogajanju pa bo obveščena takoj. SMS-Opomnik pa omogoča preverjanje informacij o stanju denarnih sredstev v evrih na osebnem računu ter osebnih računih, na katerih so stranke pooblaščene in jih v sistemu SMS-Opomnikov prijavijo kot delovne račune. Informacijo dobijo enkrat dnevno, enkrat tedensko ali enkrat mesečno ob dogovorjeni uri. "Če stranka aktivacijo varnostnih storitev uredi v poslovalnici, je storitev na voljo takoj. Če pa stranka varnostne storitve naroči preko spletne banke NLB Klik ali telefonske banke NLB Teledom, je za aktivacijo potrebno nekaj dni," pojasnjujejo v NLB.

SMS obveščanje je na voljo tudi komitentom Gorenjske banke, in sicer tako o stanjih, izvedenih transakcijah, poslovanju s karticami in drugih spremembah na računih (potek limita, depozita itd.). "SMS obveščanje lahko komitenti vklopijo v udobju svojega doma z zahtevo preko spletne ali mobilne banke oziroma z obiskom v poslovalnici. SMS storitve so aktivirane takoj po obdelavi zahtevka stranke," pravijo.

Komitenti banke Intesa Sanpaolo lahko varnostno SMS-sporočilo naročijo prek spletne banke ali poslovalnice. Pri tem lahko izbirajo med tremi paketi različnega obsega glede na njihove potrebe - osnovnim paketom, paketom plus in varnostnim paketom. V primeru izgube, kraje ali zlorabe kartice bodo takoj prejeli obvestilo. 

računalnik bančna kartica spletno nakupovanje spletni nakup | Avtor: Profimedia Profimedia

Predplačniška kartica eden od načinov, kako poskrbeti za dodatno varnost

Tako pri spletnem nakupovanju kot pri plačevanju v tujini je smiselno uporabljati predplačniško kartico. Na kartici je toliko sredstev, kolikor jih sami naložite, kar pomeni, da več kot toliko, kolikor je na kartici, ni mogoče porabiti. "Na plaži, potovanju ali izletu predstavlja predplačniška kartica varno in priročno alternativo gotovini, ki je namenjena tako komitentom kot nekomitentom. Komitenti lahko naročijo predplačniško kartico s pomočjo spletne in mobilne banke oziroma z obiskom poslovalnice Gorenjske banke. Postopek pridobivanja predplačniške kartice traja največ 14 dni," pojasnjujejo v Gorenjski banki.

Predplačniško kartico Visa Nove KBM je mogoče naročiti v kateri koli poslovalnici Nove KBM, pa tudi prek spletne ali mobilne banke Bank@Net oz. mBank@Net. "Od oddaje naročila kartice do njenega prejema poteče približno en teden, zato strankam svetujemo, da pred odhodom pravočasno razmislijo, kako bodo poslovale na dopustu oz. v tujini," dodajajo v Novi KBM. 

V Novi KBM ob tem dodajajo, da njihova kartica Visa z odloženim plačilom omogoča obročne nakupe doma, v tujini in na spletu. Plačevanje na obroke je mogoče povsod, kjer sprejemajo plačila s kartico Visa, število obrokov pa si stranka določi sama prek SMS-sporočila. Do 15. septembra poteka tudi nagradna igra, v kateri se z vsakim odloženim plačilom stranka Nove KBM uvrsti v žreb za nagrade, štejejo pa vsi nakupi v trgovinah, na spletu in v tujini. 

Tudi v Intesi Sanpaolo Bank svojim komitentom in strankam drugih bank ponujajo debetno predplačniško kartico Visa. "Kartico stranke pridobijo v poslovalnici, veljavnost le-te pa je 4 leta, za njeno pa izdajo se plača le enkratno nadomestilo," pojasnjujejo. "Strankam, ki uporabljajo našo novo spletno in mobilno banko, pa priporočamo novo in inovativno funkcionalnost, ki omogoča kreiranje virtualne kartice. Uporabniki si lahko v novi mobilni banki kreirajo virtualno različico fizične debetne bančne kartice Visa Inspire ali kreditne kartice (Visa oz. Mastercard). Ker ima kartica drugo številko kot fizična kartica, se zmanjša izpostavljenost prevaram pri plačevanju na spletu. Poleg tega si stranke lahko same izberejo, ali bo kartica veljavna zgolj za enkratno plačilo ali daljše obdobje. Na kartici se lahko določi tudi maksimalen limit."

Banke vsem, ki potujejo v tujino, svetujejo, da uporabljajo vsaj dve različni kartici – na primer debetno kartico, s katero razpolaga vsak, ki ima odprt osebni račun, in kartico z odloženim plačilom, kot sta Mastercard ali Visa. Na ta način ne le da poskrbijo za večjo varnost, ampak lahko tudi bolje porazdelijo stroške. 

Banke svojim strankam omogočajo naročilo varnostnih storitev in predplačniških kartic na različne načine - prek mobilne ali spletne banke oziroma s klicem v klicni center banke ali prek storitve videoklic ali spletnega klepeta. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • molka 09:05 25.avgust 2021.

    nimam slo banke ker so oderuske in jih nikoli vec nočem