Slovenija
34 ogledov

Smučarje klesti kriza

"Na britanski ambasadi me sprašujejo, zakaj ne propagiramo Krvavca kot časovno n Žurnal24 main
Minister Lukšič. Žičničarji neprilagodljivi, potencial tudi v šolah v naravi.

Raziskava. Med anketiranci, ki smučajo in ki imajo šoloobvezne otroke, jih letos ne bo smučalo 13,1 odstotka. Med temi jih je največ kot razlog navedlo finančno krizo (58 odstotkov), sledijo tisti, ki so navedli združene počitnice (22 odstotkov) in osebne razloge (17,6 odstotkov).

To je pokazala telefonska raziskava, ki jo je Ninamedia decembra opravila po naročilu ministrstva za šolstvo in šport (MŠŠ), da bi med starši preverili, ali jih je združitev termina zimskih počitnic prizadela.

"Če so negativni učinki res tako veliki, bomo spet uvedli ločene počitnice," je obljubil minister Igor Lukšič. Odločitev bo padla do marca.

Leta 1994 dva tedna manj
Počitnice. Do šolskega leta 1993/94 so bile zimske počitnice februarja v dveh terminih po dva tedna, se pravi štiri tedne. Lukšič bi zato rad podatke, koliko so turistični delavci izgubili tedaj. "Primerjati destinacijo za 20 let nazaj po mojem mnenju ni smiselno, v destinacijo je bilo vloženih veliko sredstev, potovalne navade so spremenjene," so pojasnili v Kranjski Gori, ko smo jih prosili za podatke. Tam sicer leta 1994 v primerjavi z letom 1993 niso zaznali zmanjšanja števila nočitev.

V Avstriji so prijazni
Lukšič sicer žičničarjem očita, da se niso prilagodili spremembam, velik potencial vidi med drugim v šolah v naravi. Pravi, da hodi mnogo šol raje smučat v Avstrijo, kjer ponujajo več za primerljivo ceno. "Na naši šoli zimsko šolo v naravi že leta organiziramo v Podnu v Avstriji," pravi ravnateljica Osnovne šole (OŠ) Trzin Helena Mazi Golob. Vsako leto zberejo najmanj tri ponudbe, tudi slovenske. Na podlagi izračunov ugotavljajo, da v ceni ni bistvene razlike, Poden (Bodental) pa jim je tudi najbližji. "V Podnu učenci bivajo v domu, ki je v neposredni bližini smučišča, smučišče je lepo urejeno in varno, na njem smo po navadi sami, lastniki pa so prijazni," razloži ravnateljica.

V OŠ Milojke Štrukelj z Nove Gorice so s slovenskimi smučišči zadovoljni in ne vidijo razlogov za tuje ponudbe. Šolo v naravi tradicionalno preživijo v Cerknem, kjer so zadovoljni, pojasni ravnateljica Tatjana Krapše.

Petdnevno smučanje v Podnu sicer za šole stane okoli 163 evrov na učenca, na Pohorju okoli 160 evrov, v Kranjski Gori okoli 157 evrov, avstrijski Weineben pa učenca stane 176 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.