Slovenija
23 ogledov

"Smučišča bodo manj varna"

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Zimske počitnice. Letos prvič enotne. Pričakuje se gneča, varnost bo manjša, pravi Marjan Čuk. Globe. Milijonske globe (še) niso vračunane v ceno vozovnic.
 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Podražitve. Cene smučarskih vozovnic so letos glede na lani, vsaj v večjih smučarskih središčih, za en evro višje, ugotavlja generalni sekretar Združenja slovenskih žičničarjev Marjan Čuk. Izpostavlja, da so stroški sicer bolj rasli (po njegovih podatkih so se povečali za okoli 12 odstotkov), vendar je v času zmanjšane kupne moči to verjetno potreben kompromis, dodaja.

Univerzalna kazen na smučiščih
Dvesto evrov znaša globa za smučarja, ki je pod vplivom alkohola in prepovedanih drog ali psihoaktivnih zdravil. Policisti mu lahko prepovejo smučanje in odvzamejo vozovnico za tisti dan brez povračila, če je smučar pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali psihoaktivnih zdravil ali kadar neposredno ogroža druge, so sporočili z generalne policijske uprave. Tisoč smučarjev se vsako sezono poškoduje na slovenskih smučiščih, ugotavljajo policisti.

Bo globa zvišala cene?
Priprave na smučarsko sezono 2010/11 gredo počasi h koncu: "Začetek je – kakor prejšnja leta – predviden v drugi polovici novembra ali okoli 1. decembra, odvisno od vremenskih razmer," razloži sogovornik.

Šest smučarskih centrov pa se ukvarja še z milijonsko globo, ki jim jo je zaradi dogovarjanja pri višini vozovnic (žičničarji sicer to zanikajo) naložil varuh konkurence. Bodo zato že letos zvišali cene? "Mislim da ne, saj so bili ceniki objavljeni še pred izdajo odločbe o globah," pravi Čuk. Je pa dejstvo, da si smučišča pridržujejo pravico do sprememb že objavljenega cenika.

Gneča in (ne)varnost
Letos bodo prvič enotne zimske počitnice za vse osnovne in srednje šole v Sloveniji. Zimski turistični delavci menijo, da je država s tem ukrepom ustrelila mimo. Pričakujejo manj prihodkov in povečan obisk na naših smučiščih: "To bo posredno vplivalo na manjšo varnost na smučiščih in manjše zadovoljstvo smučarjev. Marsikdo pa se bo zaradi tega raje odločil oditi v tujino."

51 nesreč so policisti lansko sezono obravnavali na smučiščih. Glede na sezono 2008/09 jih je bilo sedem več.

Ogroženi smučarji
Zaradi deset tisoč evrov globe, ki jo je varuh konkurence naložil združenju, bi lahko bili posredno ogroženi tudi smučarji: "Če ne najdemo novih dodatnih virov financiranja (vir so članarine, op. p.), bo obstoj združenja resno ogrožen. Zaradi prekinitve dostopa do mednarodne strokovne literature pa je ogrožena tudi varnost na naših smučiščih in žičniških napravah," razloži Čuk.

26 evrov stane povprečna smučarska vozovnica za odraslega v sezoni, za otroka 16 evrov.

Kam po opremo?
Ljubljana. Na Gospodarskem razstavišču se bo prodajala rabljena smučarska oprema od 25. do 28. novembra.

Mozirje. Sejem nove in rabljene smučarske opreme (Šolska ulica 22) bo potekal 27. in 28. novembra.

Slovenj Gradec. Sejem rabljene smučarske opreme (športna dvorana) se začne 26. novembra.

Splet. Rabljeno opremo najdete tudi prek spleta na Bolha.com in drugih podobnih straneh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.