Slovenija
14 ogledov

Smučišča začenjajo s sezono

Kanin Anže Čokl, anzecokl.com
Na slovenskih smučiščih se se začenja smučarska sezona. Na Voglu, kjer so prve smučarje sprejeli 22. novembra, so v četrtek začeli z rednim obratovanjem. Danes sezono odpirajo na Krvavcu, zvečer tudi na Kopah, čez vikend pa še na Arehu in Rogli. Že ob začetku sezone pa tudi prva smučarska nesreča.

Snežna odeja na Voglu, če bi obstal ves sneg, ki je padel letošnjo jesen, bi že presegla en meter debeline. Po dveh močnih odjugah pa je trenutno na smučišču od 25 do 40 centimetrov dobro utrjenega in pomrznjenega snega. Do naslednje izdatnejše pošiljke snega bodo tako veljale posebne cene vozovnic, sporočajo z Vogla, kjer bo do nadaljnjega obratoval samo spodnji del smučišča, in sicer sedežnici Orlove Glave in Brunarica.

Danes težko pričakovano zimsko sezono odpirajo na Krvavcu, kjer bosta obratovali vlečnica Luža in štirisedežnica Tiha dolina, tri proge in otroški trak Gospinca. Jutri odpirajo tudi Njivice ali šestsedežnico Vrh Krvavca, odvisno od možnosti zasneževanja, ter Kriško planino za dostop, poleg tega pa tudi dve dodatni progi. Kot še navajajo v RTC Krvavec, bodo veljale predprodajne cene smučarskih vozovnic, uradno pa sezono s spremljajočimi prireditvami odpirajo naslednji konec tedna.

Na Mariborskem Pohorju, kjer je dolgo kazalo, da bo po propadu Športnega centra Pohorje šel po žalostni poti Kanina, so tik pred zdajci našli začasno rešitev, sezona pa se bo prav tako začela jutri. Začetek obratovanja naprav je za zdaj predviden na Areškem Pohorju, kjer so proge že umetno zasnežili na 20 centimetrov naravne podlage.

Zagnali bodo Ruško progo in Areško pot, najverjetneje tudi manj zahtevno šolsko progo. Ker bo za zdaj deloval le del naprav, bodo od sobote do ponedeljka vozovnice prodajali po promocijski ceni, med Bellevuejem in Arehom pa bo organiziran tudi avtobusni prevoz. V zadnjih dneh se je predvsem po zaslugi zasneženega pogleda na vrh Pohorja prodaja sezonskih vozovnic znova povečala, trenutno so jih prodali okoli 1500.

Prvi smučarski dan jutri načrtujejo tudi na Rogli. Obratovale bodo vlečnice Uniorček 1, Košuta in štirisedežnica Planja. Hkrati s smučiščem se ponovno odpira adrenalinsko sankališče Zlodejevo, ki bo obratovalo vsak dan med 12. in 18. uro, tekaške proge na Rogli pa trenutno še niso urejene, so sporočili iz družbe Unior, program turizem.

Smučišča intenzivno pripravljajo tudi na zahodnem, koroškem delu Pohorja. Kot pravi direktor GTC Kope Srečko Jesenšek, bodo sezono odprli z nočno smuko danes zvečer na Pungartu. Progo so v zadnjih dneh intenzivno zasneževali, tako da imajo do 30 centimetrov naravnega in umetnega snega.

Tudi v Kranjski Gori si zelo prizadevajo, da bi čim prej začeli smučarsko sezono. Kot so sporočili iz RTC Žičnice Kranjska Gora, intenzivno delajo sneg, vendar pa je količina izdelanega snega premajhna, da bi lahko zagotovili smuko ta konec tedna. Če bodo pogoji dopuščali, bodo v soboto za smuko odprli vlečnico Mala Mojca, vendar tega za zdaj še ne morejo zagotoviti, saj so temperature previsoke, navajajo kranjskogorski žičničarji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.