Slovenija
43 ogledov

Smučišče zahtevalo tudi življenje

Reševanje smučarja na Kaninu. Bralec Žurnala24
Nova smučarska sezona je v polnem zamahu; za red na smučiščih skrbijo nadzorniki, tudi policija. V prejšnji sezoni je bilo 642 nesreč na smučiščih, ta so zahtevala tudi eno življenje.

Policija in nadzorniki smučišč so v pretekli sezoni skupaj obravnavali 642 nesreč na smučišču, od tega je bilo 17 smučarjev lahko telesno poškodovanih, 27 smučarjev hudo telesno poškodovanih, ena oseba je umrla.

12. marca letos je na Voglu 47-letni smučar zapeljal izven urejenega dela smučišča in trčil v drevo. Zaradi hudih poškodb je umrl na mestu nesreče.

Za kršitelje tudi denarna kazen

Policija ob tem opozarja na varnost; Zakon o varnosti na smučiščih določa, da mora upravljalec smučišča zagotoviti tak red, da je omogočeno varno smučanje ob upoštevanju odgovornosti smučarjev

To neposredno zagotavljajo nadzorniki v okviru pooblastil, ki jih imajo po zakonu. Postopki zoper smučarja, ki je pod vplivom alkohola , psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, pa izvaja zgolj policija,” pojasnjuje Alenka Klepač z notranjega ministrstva.  Policist smučarju, ki se ne vede v skladu s pravili, lahko ireče tudi globo. “Odvisna je od teže posameznega prekrška, gibajo pa se od 200 do 600 evrov, poleg tega policist na smučišču lahko izreče ukrep prepovedi smučanja in odvzem vozovnic,” pravi Klepačeva.

Tudi med letošnjimi božično – novoletnimi prazniki je policija zagotovila večjo prisotnost policistov na smučiščih. Trenutno ima sicer slovenska policija za delo na smučiščih usposobljenih 115 policistov. Lani so jim pri zagotavljanju varnosti na smučiščih pomagali tudi tuji može postave, predvsem iz sosednje Hrvaške. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.