Slovenija
10 ogledov

Sneg bi na posevke prinesel plesen

slovenija 29.01.08, vrtickarji, blokovsko naselje, BS, Vojkova, vrtovi, foto: De Dejan Mijović
Visoke temperature bodo imele verjetno posledice tudi na kmetijskih rastlinah.

"Imamo najtoplejši januar v zadnjih 20 letih, če ne še dlje," pravi klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj in pojasnjuje, da je za to krivo tudi globalno segrevanje. Po besedah meteorologa Andreja Pečenka pa tudi ohladitev za zdaj ne pričakujemo; ta teden bodo še prevladovale tople temperature. Ohladitve ali manjše padavine v obliki snega lahko morda pričakujemo šele prihodnji teden.

Padali so tudi rekordi

Agencija za okolje je decembra po vsej Sloveniji izmerila za od dve do tri stopinje Celzija višjo povprečno temperaturo od dolgoletnega povprečja 1961–1990. Pečenko pojasnjuje, da je druga polovica decembra zagotovo izjemna: "Bilo je nadpovprečno toplo – temperature so presegale povprečje tudi za deset stopinj Celzija ali več. Zagotovo so padali tudi kakšni rekordi."

Posledice še bodo

Podnebne spremembe v prihodnosti se bodo poleg povišanih temperatur kazale v hitrih vremenskih obratih, napoveduje Kajfež Bogatajeva in dodaja, da so temperaturna nihanja še posebej nevarna za trajne rastlinske nasade. Na Kmetijsko-gozdarski zbornici (KZS) pravijo, da bi morale ozimine v tem času počivati pokrite s snegom: "Zaradi toplega vremena pa posevki ozimin še vedno počasi rastejo." Če bo posevke na hitro prekril sneg, lahko pričakujemo pojav snežne plesni in posledično prizadetost posevkov, dodajajo na KZS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.