Slovenija
45437 ogledov

Sneg lahko pobeli vrhove, temperatura celo pod 10°C?!

Oblaki
Prihodnji konec tedna se bo vreme spremenilo.

Vremenski portal Ciklon.si, ki objavlja srednjeročno vremensko napoved, in je pred dvemi dnevi napovedal spremembo vremena konec naslednjega tedna navaja nove podrobnosti vremenske prognoze. 

"Te dni vročina ni nič posebnega, tudi če se segreje do 32 stopinj Celzija, saj imamo sveže noči in jutra, sploh izven mestnih središč," pišejo pri Ciklon.si in razlagajo, da je to posledica azorskega anticiklona.  "Tako bo ostalo še nekaj dni, ko bodo nad nami pihali večinoma šibki vzhodni vetrovi, ki sušijo vlago, na Primorskem pa šibka burja. Od petka naprej pa bo sledil obrat vetra v jugozahodno smer, kajti od severa se nam bo približevala izrazita hladna fronta, ki nas bo dosegla predvidoma v noči na nedeljo." 

Opozarjajo sicer, da je do spremembe vremena še približno 150 ur, zato so napovedi še precej nezanesljive in se razlikujejo glede na različne prognostične modele. Tako še ni jasno, ali lahko padavine pričakujemo v soboto ali šele v noči na nedeljo. 

Podobna slika je leta 1995 prinesla pod 10 stopinj Celzija

"Najbolj silovit prodor polarnega zraka, ki mi je ostal v spominu ob koncu avgusta, je bil leta 1995," piše Gregor Skok iz Ciklon.si. "Takrat so imeli vrhovi pod 1500 metrov že snežno kapo, kajti padec temperatur ob obratu vetra je bil izjemen. 28. avgusta se je temperatura popoldne večinoma, razen ob morju, spustila pod 10 stopinj Celzija. Kaj se bo zgodilo tokrat, je še prekmalu govoriti. Več boste izvedeli v naslednjem zapisu, zaenkrat pa obstaja možnost, da se meja sneženja lahko spusti tudi pod 2000 metrov."

Do konca tedna sončno

Danes in jutri bo po napovedih vremenskega portala večinoma sončno in vroče, lahko pa nastane kakšna krajevna nevihta, pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka burja. Najvišje temperature bodo med 27 in 32 stopinjami Celzija, na Primorskem se bo segrelo do 34 stopinj Celzija.

V torek bo sončno in vroče, tu in tam se lahko pojavi kakšna nevihta, pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka burja. Najvišje temperature bodo med 27 in 32 stopinjami Celzija, na Primorskem se bo živo srebro dvignilo do 35 stopinj.

Vročinske nevihte in ohladitev

V sredo se bo nadaljevalo sončno in vroče poletno vreme, tu in tam se lahko pojavi kakšna vročinska nevihta. "Najvišje temperature bodo med 28  in 33 stopinj Celzija, na Primorskem bo do 35 stopinj," še pišejo pri Ciklon.si. "V četrtek bo sprva sončno, popoldne pa bo več spremenljive oblačnosti, nastajale bodo krajevne plohe in nevihte, najvišje temperature bodo med 28 in 33 stopinjami, na Primorskem bo do 35 stopinj."

Konec tedna tudi pri Agenciji za okolje napovedujejo ohladitev. "Ob koncu tedna nas bo prešla hladna fronta, nadaljnji razvoj vremena pa je še negotov," pišejo pri Arsu. "V četrtek in petek bo še povečini sončno, popoldne in zvečer bodo nastale vročinske nevihte."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Najvišje dnevne temperature bodo okoli ali malo nad 30 stopinj. Ob koncu tedna bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi padavinami, sprva tudi nevihtami. "Ohladilo se bo," pišejo pri Arsu. "V začetku zadnjega avgustovskega tedna bo vreme predvidoma spet bolj ustaljeno."

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • Avatar praufo
    praufo 18:13 19.avgust 2018.

    spet bo kratka jesen ali pa je sploh ne bo, tako kot pomladi skoraj ni bilo, ne bi se čudil, če bo oktobra sneg do nižin, ali pa še prej ... vremenu se je strgalo, to vemo že nekaj let, ...prikaži več ali pa tistemu, ki ga usmerja

  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 17:54 19.avgust 2018.

    lopov

  • Piper_Freycinet 16:14 19.avgust 2018.

    Boljša ponudba ... Moja zadnja plača za Google 8000 € za delo 18 ur na teden na spletu. Sem se pridružil tej službi pred 2 meseci in zaslužil 27.386 € v zadnjem mesecu tega dela. Preprosto in enostavno opraviti delo ...prikaži več in zaslužek je ogromen. Tudi tisti, ki so novi, lahko zlahka zaslužijo 200 evrov na uro in dobički so lahko sčasoma šee večjii ... Torej sem začel....... ➤➤➤ ➤➤➤➤➤ www.Internet43.Com