Slovenija
23 ogledov

Sneg napovedal hladnejši teden

Lipce
1/3
PrtScr Promet.si
V soboto in nedeljo obstaja verjetnost poplavljanja rek v južni, vzhodni in severovzhodni Sloveniji.

V soboto čez dan in v noči na nedeljo lahko poplavijo reke na območjih: Pomurja, Slovenskih goric, Haloz, reke s povirji na Pohorju ter reke na Koroškem in Posotelju. V noči na nedeljo in v nedeljo obstaja velika verjetnost za razlivanje Krke v večjem obsegu, poplavijo pa lahko tudi reke na območju Dolenjske in Suhe krajine ter reka Kolpa. Ojezerjene površine na kraških poljih notranjskega in dolenjskega krasa se bodo v teh dneh povečale, Ljubljanica bo poplavila na običajnih območjih. V teh dneh bo ob slovenski obali tudi povišano plimovanje morja, opozrajajo na spletni strani Agencije Republike Slovenije za okolje.

alarm | Avtor: Arso Arso

 

Zadišalo po zimi

Zima pošteno trka na vrata, kar so v jutranjih urah izkusili na severozahodu države, kjer je snežilo. Sneg se sicer na nižjeležečih področjih ni obdržal, ga pa je moč najti v hribih. Po podatkih o višini snežne odeje ob 7. uri zjturaj je bilo v Ratečah 2 centimetra snega, na Vojskem 24 centimetrov, na Kredarici pa 105 centimetrov.

Zaradi snega so zaprte nekatere ceste. Tako je za vsa vozila zaprta cesta čez prelaz Vršič, kot tudi cesti Mojstrana - Vrata in Predmeja - Lokve. Cesta čez prelaz Pavličevo sedlo je v zimskem času zaprta na avstrijski strani.

Prihajajo obilne padavine in burja

In kaj nam v prihodnjih dneh ponuja vreme? Od danes do nedelje opoldne bo predvsem v vzhodni polovici Slovenije predvidoma padlo od 40 do okoli 100 litrov dežja na kvadratni meter. Burja na Primorskem se bo ponoči okrepila in bo v drugem delu noči ter v soboto dopoldne predvsem v Vipavski dolini v sunkih presegala hitrost sto kilometrov na uro.

Danes bo oblačno, padavine bodo od zahoda začele pojenjati. Meja sneženja bo med 400 in 700 metri nadmorske višine. Na Primorskem se bo delno zjasnilo, pihati bo začela šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 7, na Primorskem do okoli 12 stopinj C.

Zvečer in ponoči lahko od juga pričakujemo novo pošiljko padavin, ki bodo zajele vso državo. Jutri bo oblačno s pogostimi padavinami, malo jih bo le ob morju. Meja sneženja se bo prehodno dvignila do nadmorske višine med 700 in 1.100 metri. Burja na Primorskem se bo ponoči okrepila, jutri popoldne pa bo slabela. Drugod po Sloveniji bo pihal severovzhodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 6, ob morju okoli 8, najvišje dnevne od 1 do 8, na Primorskem do 12 stopinj C.

Nedelja še kisla, od ponedeljka hladneje

V nedeljo bo občasno še padalo. Padavine bodo čez dan slabele in do večera večinoma ponehale. Meja sneženja se bo spet spustila do nadmorske višine okoli 500 metrov. Na Primorskem bo večinoma suho, pihala bo šibka burja. V ponedeljek zjutraj se bo zjasnilo, pihal bo okrepljen severni veter, na Primorskem zmerna burja. Kot napovedujejo vremenoslovci, bo prihodnji teden občutno hladnejši.

Komentarjev 1
  • STF 08:47 22.november 2013.

    Prometne nesrece in ljudje ki so "pozabili" kako voziti v snegu in 3 2 1 ..