Slovenija
4 ogledov

"Sneg nas trenutno rešuje"

Narasle vode v Kostanjevici na Krki Jerca Božič Kranjec
V nižjih legah se lahko sneg že danes stopi, kar bo znova povišalo vodostaje rek.

Reke po državi so zaradi dežja že narasle, a se zaradi prehajanja dežja v sneg stanje umirja, je povedala dežurna hidrologinja na Agenciji RS za okolje Maja Jeromel. "Sneg nas trenutno v nekem smislu rešuje," je dejala, a opozorila, da se lahko v nižjih legah sneg že danes stopi, kar bo znova povišalo vodostaje rek.

Napoveduje, da bodo reke danes v večjem delu države močneje narasle in dosegle velike pretoke. Ob obilnejših lokalnih padavinah lahko poplavijo tudi manjše reke in hudourniki v severozahodni, severni in osrednji Slovenije, izključena pa niti vzhodna Slovenija.

Ojezerjene površine se bodo povišale

Sava bo danes čez dan močneje narasla v svojem srednjem in spodnjem toku; pri tem hidrologinja pričakuje manjša razlivanja v Zasavju, predvsem na izpostavljenih mestih. Poplavljena območja ob Krki se bodo v prihodnjih dneh še ohranjala. Trenutno je pretok Krke umirjen, proti večeru pa bo predvidoma ponovno narasel, a v manjšem obsegu.

Ojezerjene površine na Cerkniškem jezeru, Planinskem polju in v Loški dolini se bodo spet malo povečale, obseg poplavljenih površin se bo tako spet malo povečal, a do obsega v preteklih dneh. Prav tako se bo povišala voda na Ljubljanskem barju, kjer se bo ponovno povečal obseg poplavljenih površin, je pojasnila Jeromlova.

Rekordov ne bi smelo biti

Vseeno pa rekordov danes ne bi smelo biti. Sicer je bilo v Bovcu v zadnjih 24 urah 200 litrov padavin. Ker pa je deževalo samo v Bovcu in ne po okoliških hribih, Soča ne narašča tako zelo, kot bi sicer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.