Slovenija
23 ogledov

Sneg prihaja tudi na ceste

Zimski veter Reuters
Sneg le še čaka, da dodatno zaposli cestarje in voznike. Doslej je veter naredil že nekaj škode na objektih po državi, do 10 cm snega pa utegne otežiti še promet.

V Idrijskem Logu močan veter odkril streho stanovanjske hiše. Veter je del strehe stanovanjske hiše razkril tudi v naselju Ravnik v občini Logatec. Na Rakeku je močan veter odtrgal svetlobne kupole na tovarni. Na območju Štajerske, Koroške in Bele krajine pa je veter podrl več dreves.

V noči na soboto naj bi dež zajel vso Slovenijo, hkrati pa prešel tudi v sneg vse do nižin. Po napovedih vremenoslovcev bi ga lahko zapadlo do 10 ali 20 centimetrov. Zjutraj bodo padavine od severozahoda že večinoma ponehale, najpozneje na jugovzhodu.

Cestarji pripravljeni na sneg

Zimske službe so na sneg pripravljene. Po besedah Mateja Malgaja, izvršnega direktorja za vzdrževanje avtocest pri Darsu, je največ snega v kratkem pričakovati na Štajerskem, okoli deset centimetrov, predvsem na območju Gruškovja in Ptuja. Na Štajerskem imajo na voljo med 65 in 70 vozil oziroma okoli 25 plužnih skupin.

Pri Darsu po podatkih, ki so jih dobili od Agencije RS za okolje, manj snega pričakujejo na Gorenjskem in Dolenjskem, in sicer okoli pet centimetrov. Snežilo naj bi predvsem med polnočjo in tretjo uro zjutraj.

Tudi dežurna služba direkcije za ceste, ki upravlja glavne in regionalne ceste, je pripravljena na sneženje. Kot so zapisali na svoji spletni strani, imajo koncesionarji na voljo dovolj posipnih materialov, skupaj 53.000 ton soli, naročenih je še 22.000 ton soli. Ta količina naj bi zadoščala za celo zimo.

Policija opozarja

Policisti sicer že od začetka cestne zimske sezone opozarjajo na dodatno previdnost voznikov v tem času. Kot piše na spletni strani policije, treba hitrost vožnje prilagoditi razmeram in povečati varnostno razdaljo. Zaviranje naj bo rahlo in postopno, sprememba vožnje ne sme biti sunkovita. Policisti prav tako izpostavljajo, naj vozniki večkrat preverijo, ali na avtomobilu res delujejo vse naprave za osvetljevanje ceste, označevanje vozila in dajanje svetlobnih znakov. Pred vožnjo pa je treba avtomobil, če je na njemu sneg, očistiti.

Komentarjev 1