Slovenija
53 ogledov

Sneg – priložnost za zaslužek?

Zagreb - oglas čiščenje snega Facebook
Sneg kot zimsko veselje, po drugi strani pa tudi sneg kot zimska nadloga. Nekateri v njem najdejo tudi priložnost za zaslužek.

V Zagrebu se je v enem izmed nakupovalnih središč pojavil mali oglas, s katerim iznajdljivi Hrvat nudi pomoč pri čiščenju snega, in sicer "od vrat do vrat štirikrat dnevno od 5. do 21. ure za 120 kun", kar znaša slabih 16 evrov.

Pri nas na Bolhi tokrat podobnih storitev ne najdemo; obrnili smo se na študentski servis v Ljubljani. "Ja, dobili smo precej klicev, ko bi ljudje radi nudili delo, a ker gre za fizične osebe, seveda njihovih ponudb nismo mogli posredovati študentom, saj bi šlo za delo na črno," nam je pojasnila sogovornica na ljubljanskem študentskem servisu. Dodala je, da so sicer študentom posredovali ponudbe devetih podjetij, ki so iskala pomoč za čiščenje snega v osrednjeslovenskiregiji. Na Štajerskem, kjer snega še ni toliko, kjer se otepajo le ledu, so posredovali eno delo, ovrednoteno je bilo s petimi evri na uro, potrebo je izkazal javni zavod, ki je potreboval tri osebe za čiščenje po 2, 3 ure dnevno. 

Kam se obrniti, če bi želeli pomoč pri čiščenju snega in ste fizična oseba? 

Posamezniki, torej fizične osebe, bi lahko študenta ali pa kogarkoli drugega legalno plačali za kidanje snega le s pomočjo vrednotnic za osebno dopolnilno delo. A se bo moral tisti, ki bi želel kidati sneg, pred tem registrirati na Ajpesu, naročnik pa bo zanj moral enkrat na mesec kupiti vrednotnico v višini 9 evrov. Ta zajema le prispevke za zdravstveno in pokojninsko blagajno, plačilo kidalca pa v ta znesek ni všteto.

Vrednotnica | Avtor: MDDSE MDDSE
Zaradi prispevkov študentsko delo celo dražje

Kljub temu, da na prvi pogled zdi plačilo vrednotnice dražje od študentskega dela, pa se pri izračunu, da bi bili za tri ure kidanja snega pripravljeni plačati 15 evrov neto, celo izkaže za cenejšo obliko.

Za delo posameznika z vrednotnico boste namreč plačali le dodatnih devet evrov in 15 evrov, za katere ste se dogovorili. Če pa študentu plačati 15 evrov, boste pri tem morali pokriti še 15,5-odstotno dajatev za pokojninski sklad ter še vse dajatve in dodatke (koncesijska dajatev, dodatna koncesijska dajatev, prispevek za poškodbo pri delu, zdravstveno zavarovanje in še dodaten pokojninski prispevek), kar vas bo skupaj stalo 24,5 evra.

Komentarjev 5
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 13:17 06.januar 2016.

    Zgleda,da kida sneg,plačilo pa porabi za učenje slovenščine,saj mu ta zadeva trnutno ne leži.

  • Avatar praufo
    praufo 15:33 05.januar 2016.

    seveda nisem pomemben, ampak še boj so pa pomembni ti tvoji brazilci WTF

  • Ferluci 14:24 05.januar 2016.

    Razumi vendar, da ti nisi pomemben. Si pomislil na uboge brazilce, ki nimajo denarja za pirotehniko?